EU

Foto: Screenshot/Evropski parlament

8. 5. 2023. / 17.26

Evropski parlament: Minut ćutanja stradalima u Srbiji

"Naše misli su uz vas", poručila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i izrazila iskreno saučešće prijateljima i porodicama nastradalih

S.P
Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnim ubistvima koja su se prošle nedelje dogodila u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

"Naše misli su uz vas" poručila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i izrazila iskreno saučešće prijateljima i porodicama nastradalih u dva masovna ubistva prošle nedelje u Srbiji. Povređenima je poželela brz oporavak.

Podsećamo, minutom ćutanja Evropski parlament odao je počast i ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću 2003. godine.

Proteklih dana, brojni evropski zvaničnici izjavili su saučešće porodicama nastradalih, a povređenima poželeli brz oporavak. Delegacija Evropske unije u Srbiji odložila je sve događaje i kampanje povodom Dana Evrope, umesto toga 9. maja na Kalemegdanskoj tvrđavi biće otkrivena cvetna instalacija koja će prikazati EU i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biti izraz solidarnosti sa porodicama i prijateljima žrtava.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju podneo je i usmeni amandman na izveštaj o Srbiji u kom se najoštrije osuđuju masovna ubistva u Srbiji u maju 2023. godine.

Sutra će se u istoj sali u Strazburu raspravljati o izveštaju o Srbiji, koji će biti usvojen na glasanju u sredu.

S.P./EWB

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu