Rat u Ukrajini

Ukrajina u mraki: ulica u Kijevu

Foto: AP

23. 11. 2022. / 20.49

Rusija sponzor terorizma: Poginula tinejdžerka, novorođenče…

Večeras hitan sastanak Saveta bezbednosti UN. Poginulo je najmanje šest ljudi među njima i tinejdžerka, u napadu na porodilište ubijena beba, Kijev, Lavov, Moldavija su bez struje zbog ruskih raketiranja na ukrajinsku infrastrukturu, bilans je današnjeg dana ruske invazije na Ukrajinu

Večeras u sredu će biti održana hitna sednica Savet bezbednosti UN, a na zahtev Vladimira Zelenskog predsednika Ukrajine, zbog današnjih jakih ruskih napada na ukrajinsku infrastrukturu.

Ranije danas, Parlament Evropske unije (EP) je označio Rusiju za državnog sponzora terorizma, nekoliko sati nakon što je u južnom regionu Zaporožja u raketnom udaru na porodilište poginulo novorođenče.

"Namerni napadi i zverstva koje je izvršila Ruska Federacija nad civilnim stanovništvom Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora", navodi se u rezoluciji koju su usvojili poslanici EP.

Parlament je saopštio da "označava Rusiju kao državnog sponzora terorizma i kao državu koja koristi sredstva terorizma".

Zelenski je zahvalio predstavnicima Europskog parlamenta , i rekao da je "Rusija dokazala celom svetu da zaslužuje tu klasifikaciju lansiranjem 67 projektila na našu infrastrukturu, energetska postrojenja, na obične ljude“.

"Po mom mišljenju, sve je jasno normalnim ljudima, a ja nemam medicinsko obrazovanje (da bih komentarisao tu odluku)“, prokomentariso je ovaj stav EP o Rusiji, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji "Rusija-1“.

Nakon današnjih ruskih raketnih napada širom Ukrajine šest osoba je ubijeno, a 36 ranjeno, rekao je šef Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko uz bojazan da je broj žrtava veći. U napadu na Kijev poginulo je najmanje četiri osobe među kojima i sedamnaestogodišnja devojka.

U sredu posle podne došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom u svim regijama Ukrajine, nakon baražnih napada ruskih raketa, objavila je nacionalna kompanija Ukrenergo.

Zvaničnici su rekli da je cela Kijevska oblast ostala bez struje, dok je u prestonici dovod vode u potpunosti prekinut.

Lavov na zapadu Ukrajine ostao je potpuno bez struje, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovij, upozoravajući da može doći i do prekida u vodosnabdevanju grada.

Andrej Spinu, zamenik premijera Moldavije, izvestio je o masovnim nestancima struje u njegovoj zemlji nakon ruskih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

S.Ć./ FoNet/ RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu