Vesti

Pobednici Evrosonga na putu kući: Kaluš orkestar

Foto: AP Photo/Mykola Tys

18. 6. 2022. / 8.11

Evrovizija: Ukrajina neće biti domaćin Evrosonga 2023.  

Evropska unija emitera (EBU) saopštila je u petak da ukrajinski javni servis ne može da obezbedi potrebne uslove da bude domaćin evrovizijskog takmičenja. Ukrajinska vlada duboko je nezadovoljna zaključkom EBU i smatra da je propuštena velika šansa da se pažnja sveta usmeri na njihovu zemlju i ono što je proživljava zbog ruske agresije. Domaćin bi mogla da bude Velika Britanija 

S.P
Nakon nedelja neizvesnosti rezultati analiza i studije izvodljivosti pokazali su da Ukrajina ne može da bude domaćin Evrosonga 2023. godine. Evropska unija emitera (EBU) saopštila je u petak da ukrajinski javni servis ne može da obezbedi potrebne uslove da bude domaćin takmičenja.

Iako je tradicija da pobednik Pesme Evrovizije (ESC) bude domaćin naredne godine, EBU je zaključila da s obzirom na rat Ukrajina ne može da ponudi "bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje prema pravilima ESC".

Pesma Evrovizije je jedna od najkompleksnijih TV produkcija na svetu, sa hiljadama ljudi koji rade na događaju. Pripreme za održavanje takmičenja traju 12 meseci.

EBU se zahvalila ukrajinskom javnom emiteru na "svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u nedeljama nakon pobede Kaluš orkestra 14. maja“. Dodaje se da EBU izražava duboko žaljenje i razočaranje što takmičenje neće moći da se održi u Ukrajini i ističe da podržava rad ukrajinskog javnog servisa u "čitavom nizu oblasti od početka invazije“.

Nakon odluke EBU ukrajinska Vlada je saopštila da je "duboko nezadovoljna zaključkom da ne može da bude domaćin događaja“. Stav Vlade je da je time propuštena velika šansa da se pažnja sveta usmeri na njihovu zemlju i ono što je proživljava zbog ruske agresije.

Ukrajinski ministar kulture Oleksander Tkačenko je saopštio da su predložili EBU niz potencijalnih mesta u Ukrajini u kojima bi mogla da se organizuje Evrovizija. Ministarstvo kulture je u tu svrhu sarađivalo sa bezbednosnim službama zemlje i premijerom na obezbeđivanju plana za održavanje takmičenja.

S obzirom da Ukrajina ne može da bude domaćin, EBU je saopštila da započinje pregovore sa britanskim BBC, kako bi Britanija koja je u Torinu osvojila drugo mesto, bila domaćin Pesme Evrovizije 2023.

Kako su naveli, ko god da bude domaćin insistiraće se na tome da se tokom festivala naredne godine pobeda Ukrajine posebno istakne. "To će nam biti prioritet u našim razgovorima sa potencijalnim domaćinima“.

U Velikoj Britaniji takmičenje je poslednji put održano 1998. godine, nakon što je pobedu odnela Katrina i grupa Waves’. Ukoliko BBC bude domaćin, veruje se da bi to mogao da bude i ogroman finansijski test za ovu kuću, koja se bori sa ozbiljnim finansijskim problemima i otpuštanjima.

Već se spekuliše da bi takmičenje moglo da se održi u Glazgovu, u "Hidro Areni“ sa kapacitetom od 14.000 mesta. Nakon saopštenja EBU, interesovanje su iskazala još tri grada: Mančester, London i Lids.

Međutim, još uvek je neizvesno da li će Ujedinjeno Kraljevstvo i pored ogromne želje zaista biti domaćin. Nije isključena ni mogućnost da EBU pripremi i konkurentsku ponudu.

 S.P./Guardian/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu