Kultura

Aparain Sergej, popodne

Foto: Promo

16. 9. 2023. / 17.55

Fantastika nije eskapizam

Na drugom Bijenalu fantastike autori 29 slika dokazuju da je nadrealno drugi vid stvarnosti, a ne beg od aktuelnog. Prethodno Bijenale je bilo jedna od najposećenijih izložbi u Beogradu

Večeras počinje drugo Bijenale fantastike, u Galeriji Kolarčevog univerziteta, u Beogradu.

Prethodno, pre dve godine, već prve nedelje videlo je više od 2000 ljudi.

Bijenale fantastike je inicirala i organizuje Fondacija Mihajlović – Feniks, s namerom da afirmiše savremenu umetnost nadrealnog, magičnog, simboličnog i metafizičkog slikarstva.

Fondacija Mihajlović – Feniks je posvećena razvoju fantastike i figuracije u tradicionalnom slikarstvu, koje je nastavilo da se razvija uprkos i nezavisno od tehnoloških inovacija.

Bijenale je zamišljeno, kao motor razvoja tradicionalnog slikarstva, koje danas, više nego ikada ranije, ima šta da ponudi savremenom čoveku: slobodnu fantaziju, priču, tehničku veštinu, osećajnost i lepotu a cilj im je da  Srbija postane novi centar umetnosti fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma u regionu.

Za Bijenale je izabrano 29 slika, od 343 rada pristigla na konkurs, a među njima su Vladimir Dunjić, Maja Obradović, Sergej Aparin, Dejan Ulardžić, Nemanja Mate Đorđević, Vladimir Lalić i drugi.

Kao i učesnici prvog Bijenala, i ovi koje je žiri sada izabrao, su autentični, iskreni i izvorni, i nisu se trudili da budu originalni. "Sledili su sopstvene snove, zamisli i maštu“, konstatuje u katalogu Irina Tomić.

Podseća i da "prava fantastika nije eskapizam, nije bekstvo od stvarnosti, da ona ne proističe iz pukog nezadovoljstva manifestnim svetom, nego je rezultat drugačijeg viđenja tog sveta i da tu manifestaciju čini i ona unutrašnja, psihička realnost.“

Iz ovogodišnjeg Bijenala izašli su brojni simboli, pojmovi, asocijacije i emocije: mudrost, znanje, sećanje, san, duša, strah, inspiracija, mašta, borba …

Izložba je otvorena do 15. oktobra.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu