Izbori 2022.

Alarmantna situacija sa fantomskim biračima: Dobrica Veselinović

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

28. 3. 2022. / 21.09

Fantomski birači: Pa šta

Što se izbori više približavaju, broj fantomskih birača se povećava, tvrdi opozicija. Na adrese širom Srbije navodno stižu pozivi glasačima za koje komšije nikada nisu čule. Koalicija Moramo zbog ove “alarmantne situacije” u utorak poziva opozicione partije na hitan sastanak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić celu situaciju komentariše sa “pa šta”

Svake izbore u Srbiji prate određene nepravilnosti, a birački spisak je večiti predmet rasprava. Tako se i ovog puta digla prašina zbog “nepostojećih ljudi” koji dobijaju pozive za glasanje na adresama na kojima ih niko nikada nije video, tvrde opozicioni političari. Drugi problem su pozivi za glasanje preminulim osobama.

Listići često ne sadrže tačnu adresu, već samo ulicu i broj zgrade, dok je broj stana uglavnom izostavljen, tvrde iz opozicije.

Kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Moramo Dobrica Veselinović je situaciju ocenio kao “alarmantnu” i dodao da je celi izborni proces doveden u pitanje. Moramo je u utorak zbog “fantomskih birača” na hitan sastanak pozvala potpisnice "Sporazuma za odgovornu Srbiju".

U saopštenju se kaže da je “režim u panici” i da se “spremio se za izbornu manipulaciju”, pa pozivaju građane koji primete ovakve pozive da slikaju fantomske listiće i poalju im fotograjije.

Moramo zahteva od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu omogući biračima da sami mogu da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim stambenim adresama, što je posmatračka misija CRTA zahtevala još pre nekoliko nedelja.

Stranka slobode i pravde (SSP) je na sajtu partije okačila upustvo i formulare kako građani mogu da prijave lažne glasače.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje o “fantomskim glasačima” odgovorio sa “pa šta”, uz opasku da birački spisak “nikad nije bio ažuriraniji”. Odgovornost je prabacio na kontrolore na biračkim mestima.

Predstavnik Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević objasnio je da građani mogu da prijave promene jedinstvenog biračkog spiska do 30. marta. Na taj način mogu da uklone fantomske glasače sa svojih adresa, preminule ili one koji samo ne žive tamo gde im je stigao glasački poziv. CRTA je ponovo tražila uvid u reviziju biračkog spiska, ali je ona odbijena.

Fantomski birači su prijavljeni i u Nišu i Kragujevcu.

Još početkom februara SSP je govorio o "šemi uvoženja glasova iz Republike Srpske“, koja je funkcionisala po principu ubrzanog dobijanja srpskog državljanstva za građane RS i njihovog prijavljivanja na beogradskim adresama. Na pojedinim adresama su se nalazile oronule zgrade u kojima evidentno niko ne živi već godinama.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu