Autonomni ženski centar

Foto: Milica Srejić

18. 5. 2023. / 12.47

Femicid: Moraju da se utvrde propusti institucija

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra kaže da kod ovolikog broja femicida u Srbiji državne institucije nisu navele šta se zapravo dogodilo i gde su načinjeni propusti. Zbog toga žene gube poverenje u institucije, pa često ne prijavljuju zlostvaljanje, što može da dovede do novih tragedija

Autonomni ženski centar traži od Narodne skupštine Republike Srbije da u narednim mesecima organizuje javno slušanje zbog pogrešnog postupanja institucija koje je dovelo do ubistva žene u Pirotu.

Na konferenciji za medije održanoj u sredu su naveli su i predlog poslaničkih pitanja koje bi Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova trebalo da uputi nadležnim institucijama, kako bi se na javnom slušanju izneli odgovori u cilju utvrđivanja propusta svih institucija u lancu zaštite od nasilja u porodici i partnerskog nasilja. Navode da je Zaštitnik građana jedina institucija koja je pokrenula postupak kontrole rada Policije i Centra za socijalni rad u ovom slučaju.

Pročitajte još Mrtve žene država ne broji

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra je naglasila da se institucije povodom zločina nad ženama koje su ranije prijavljivale nasilje, a koji su se desili u Pirotu, Leksovcu i Novom Sadu, nisu obratile mdijimaa i nisu objasnile šta se zapravo dogodilo, gde su načinjeni propusti.
“Mi tako gubimo poverenje u institucije”, kaže ona.
Dalje navodi da saopštenja institucija sugerišu kako ubistva žena nisu mogla da budu sprečena.

Kada Centar pošalje pitanje nekoj od institucija da li postoji odgovornost i kada se desi i da dobiju odgovor, on glasi da oni nisu odgovorni i da nisu mogli to da spreče.

Šta ukoliko se javno slušanje ne dogodi?

Narodna poslanica, zamenica predsednika Odbora za prava deteta Slavica Radovanović – aktivnosti i inicijative narodnih poslanica u rešavanju problema nasilja prema ženama i deci, za portal “Vremena” kaže da ukoliko se ovo javno slušanje ne dogodi, oni će drugim intrumentima ukazati na to kakve posledice može imati što njihov zahtev nije uvažen.

“Postoje neki amandmani, eto rušenje savskog mosta, a meni je važno da nešto kažem. Ja ću taj amandman da iščitam u pedeset sekundi, a zatim ću minut i po da iskoristim i da kažem da niste prihvatili naše predloge, kako bi građani čuli,” kaže Radovanović.

Pročitajte još Mrtve, jadnice, bednice i bitange

“Mi smo se sa Slavicom dogovorili da ukoliko Odbor ne prihvati naše predloge, da će ona uputiti oba poslanička pitanja nadležnim institucijama da bi bismo dobili odgovore i onda nakon tih odgovora, mi kao Autonomni ženski centar pokrenuli, inicirali pokretanje disciplinskih postupaka,” kaže Vanja Macanović za portal “Vremena”.

Shodno ovome, pretpostavka Autonomnog ženskog centra zašto imamo veliki broj žrtava femicida koje nisu prijavile nasilje, jeste gubitak poverenja u institucije.

Lična odgovornost kao ključ

Slavica Radovanović dalje kaže da je prevencija i ključ svega "lična odgovornost" i da neko ko je napravio propust mora da odgovara: “Moramo ličnu odgovornost da uvedemo od radnika Centra za socijalni rad, preko njegovih rukovodilaca, do nadležnih u Ministarstvu.”

Objasnila je da oni nisu imali nikakvu sednicu posvećenu ovim događanjima u društvu, nezavisno od toga da li je neko pozicija ili opozicija. Zaključuje da je neophodno što više javnih slušanja, preventivnih mera kako bismo sprečili sunovrat našeg društva.

Pročitajte još Femicid i samoubistvo ubice: Pokušaji šekspirizacije zločina

Narodna poslanica, članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova – aktivnosti i inicijative narodnih poslanica u rešavanju problema nasilja prema ženama i deci, Biljana Đorđević zaključuje da nam je neophodna trezvena dijagnoza stanja i to šta mi možemo sada da uradimo u ovom okruženju.

Da podsetimo, od početka godine ubijeno je 15 žena i dve devojčice, tri slučaja zlostavkjanja su bila ranije prijavljivana institucijama. U 2022. godini bilo je ubijeno 25 žena i jedna devojčica, a u 2021. 20 žena.
Danas, 18. maja, obeležava se Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja.

SOS telefon Autonomnog ženskog centra za žene žrtve nasilja 0800 100 007

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu