Kultura

Najbolju evropski dokumentarac: Mantas Kvedaravičius

Foto: Screenshot

14. 5. 2023. / 14.27

Festival Beldoks: „Mariupolis 2“ film reditelja koji je ubijen u ukrajinskom ratu

U želji da snimi grad i ljude o kojima je već napravio dokumentarac, Mantas Kvedaravičius je otišao u Mariupolj. Prema pisanju medija, ruske snage su ga zarobile i ubile. „Mariupolis 2“ je nagrađen za najbolji evropski dokumentarni film

Večeras je na programu festivala Beldoks film "Mariupolis 2“, nagrađen za najbolji evropski dokumentarac prošlog decembra u Rejkjaviku. Reditelj filma je Litvanac, Mantas Kvedaravičius koga su, kako piše "Variety“ ruske snage zarobile dok je snimao a potom i streljale 2. aprila. Njegova verenica Hana Bilobrova uspela je da izađe sa snimkom iz Mariupolja i da, kao koreditelj, završi film.

Film je nastavak njegovog filma "Mariupolis“ iz 2016. godine. Kad je počeo rat, Kvadaravičius se vratio u opkoljeni Mariupolj da bude sa ljudima koje je već snimio.

On u filmu dokumentuje život desetak ljudi tokom opsade Mariupolja, u podrumu crkve gde su postavljeni improvizovani kreveti, i gde oni žive, mole se, i čekaju ne zna se šta. Prve reči koje se čuju u filmu su "Sve je u ruševinama“.

Posle svetske premijere "Mariupolis 2“ u Kanu, kao specijalna projekcija festivala, kritičari su isticali šokantnu realnost  života u Mariupolju okruženog destrukcijom i stalne pretnje da će uništenje baš ovog trenutka pogoditi to mesto, panoramske snimke razaranja, detalje svakodnevnice (žena kuva ogroman kotao supe od štapića korova na improvizovaom ognjištu u dvorištu crkve, humka prekrivena lišćem, čovek koji sklanja mrtvog komšije kako bi uzeo njegov generator i zatim ga sa još jednim čovekom dugo vuče, pas koji jede puter), male događaje običnog čoveka u ratu.

"Mariupolis 2“ je filmu kome nema ideologije, kažu kritičari, u njemu ima samo destrukcije i strahote rata, bilo kog, bilo gde.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks prikazaće od 10. do 17. maja u Beogradu i onlajn više od sto ostvarenja, a među njima je i devet svetskih i 91 srpska premijera.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu