Svetski dan knjige

Književni festival koji je popularan: Ivan Ivanji sa gimnazijalcima 2019. godine

Foto: privatna arhiva

23. 4. 2023. / 15.23

Festival „Na pola puta“: Nije teško zavoleti knjigu

Večeras u Užicu počinje regionalni književni festival koji organizuju gimnazijalci, što ga čini jedinstvenim. Za 18 godina gostovalo je 138 savremenih pisaca iz regiona

Svetski dan knjige i autorskih prava se od 1995, odlukom Uneska, planetarno obeležava 23. aprila, kao dan smrti Migela de Servantesa i Viljema Šekspira, iako oni nisu ovaj svet napustili istog dana, jer Španija i Velika Britanija njihovog doba nisu računale vreme po istom kalendaru.

U Britaniji, sva deca koja se školuju danas dobijaju vaučer za kupovinu knjiga.

U Užicu ovaj i dani oko njega, posvećeni su  spajanju dece i knjige.

Naime, u  Užicu večeraspočinje Književni festival "Na pola puta“. Festival je regionalni, poznat je kao "Književna republika“, a održava se u Užičkoj gimnaziji, moglo bi se reći – kao deo nastave.

Ovo je 18. godina festivala "Na pola puta“.

Od tada do danas u Užičkoj gimnaziji je gostovalo 138 pisaca, održano je 190 časova, 53 večernjih čitanja, organizovano je pet izložbi, dva koncerta i četiri pozorišne predstave.

Ružica Marjanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji, idejni je tvorac festivala. Namera je bila, i ostala, da učenicima ali i svim građanima Užica približe savremenu književnu produkciju na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Profesorka kaže da je nekoliko meseci pre aprila 2006. u bašti jednog sarajevskog kafića razgovarala sa Nenadom Veličkovićem, piscem i univerzitetskim profesorom iz Sarajeva, o činjenici da učenici sa kojima radi sve teže razumeju jezik kojim se govori u Bosni.

"Nenad je tada predložio da dođe u Užice sa grupom studenata, tada mladih pisaca, pa da napravimo neko drugačije, dinamičnije književno javno čitanje. O tom predlogu sam razgovarala sa koleginicama u školi i njima se ideja dopala. Otišli smo kod tadašnjeg gradonačelnika Miroslava Martića da pitamo za podršku i sačekala nas je rečenica: “Sarajevo… ja sam tamo studirao, ali nisam ga posetio od rata. Može”. Tako je počelo“, rekla je Ružica Marjanović za NovuS.

Festival je tako nazvan “Na pola puta”, zato što se Užice nalazi na jednakoj udaljenosti od Beograda i Sarajeva.

"Te 2006. Sarajevo je bilo mnogo dalje. Samo dvadesetak godina ranije to nije bilo tako, u ovaj grad se išlo na studije, tamo se trgovalo, odlazilo na izlete… Simbolička dimenzija tog naziva je kretanja u susrete, ali i prepoznavanja problema sa obe strane. Hajde da se nađemo na pola puta je poziv na razgovor i iskaz spremnosti da se o svemu razgovara.“

Ova manifestacija jedinstvena je po mnogo čemu, između ostalog, i po tome što ukršta javni književni program, odnosno književne večeri, i intenzivne aktivnosti u školi, petnaestak predavanja koja u gimnaziji u okviru redovne nastave drže gosti festivala.

Najveći deo organizacije festivala nose učenici, od saradnje sa medijima, do razgovora sa piscima, uključujući svu tehničku realizaciju i aktivnosti sa gostima iz drugih škola.

"Verujemo u kumulativno dejstvo ovoga što radimo. Mnogim našim đacima tek kad odu iz Užica na fakultet postane jasno da su imali priliku kakvu učenici u većini škola nema. I nije cilj da svi koju u festivalskim aktivnostima učestvuju budu potpuni posvećenici čitanju i knjizi. Zapravo su nam jednako važni, ako ne i važniji, oni što ih sve ovo što radimo sada samo okrzne, ali počne da radi kasnije“, smatra Ružica Marjanović..

Ove godine festival će trajati do srede 26. aprila, a njegovi gosti će biti Zoran Ferić (Zagreb), Damir Ovčina, Nikolina Todorović i Nenad Veličković iz Sarajeva, Zoran Đukanović (Amsterdam), Nikola Gelevski (Skoplje), Zoran Žmirić (Rijeka), Benjamin Bajramović (Zenica), Mirjana Drljević, Ana Petrović i Dejan Ilić iz Beograda.

Oni će se naći u ulogama profesora u Užičkoj gimnaziji, gostovaće u Osnovnoj školi "Nada Matić“, a neki od njih prirediće radionice u Narodnoj biblioteci Užice. Uveče, pisci će javno čitati svoje tekstove na Maloj sceni NP Užice i razgovarati sa publikom, a taj program vodiće gimnazijalci.

Gosti festivala su i srednjoškolci i njihovi profesori iz Rijeke, Zagreba, Sarajeva i Zrenjanina.

Festival "Na pola puta“ je opušten festival i izuzetno popularan i posećen. Biće da je sve to ipak i zbog gimnazijalaca koji ga neguju.

S.Ć./NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu