Vesti

Odustali od takmičenja: Iz filma "Mrak"

Foto: Promo

6. 8. 2022. / 14.28

Filmovi: „Mrak“ i „Usekovanje“ ne žele u bioskop

Ekipe filmova Mrak i Usekovanje povukle su se sa Festivala scenarija u Vrnjačkoj Banji zato što prikazivanje njihovih filmova nije planirano na letnjoj pozornici već u, publici manje atraktivnoj, bioskopskoj sali

Za dva dana, dva filma manje na Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji! U četvrtak je javljeno da je ekipa filma Mrak povukla ovaj film sa programa festivala, a danas da je istu odluku donela i ekipa filma Usekovanje.

Razlog je isti – mesto prikazivanja.

Reditelj Dušan Milić je objasnio da povlači film Mrak sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, zato što je projekcija zakazana u bioskopskoj sali umesto na banjskoj letnjoj pozornici, koja je zaštitni znak festivala. "Film je zakazan u 16 časova, pa će poseta u to doba dana zasigurno biti mizerna i neadekvatna veličini filmskog ostvarenja Mrak“ – naveo je reditelj.

Zoran Janković, producent filma Usekovanje  naveo je isti razlog i ocenio kao nedopustivo da svi filmovi u takmičarskom programu nemaju isti tretman.

Saša Milenković, direktor Kulturnog centra Vrnjačke Banje koji organizuje festival, objasnio jer da u konkurenciji ima 15 filmova, i "da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni.“

Filmovi za Glavni program  selektovani su tako, objasnio je Milenković, da udarni termin dobijaju oni koji u Vrnjačkoj Banji imaju premijeru, odnosno, ako nema takvih ili ostane prostora, sledeći po važnosti su oni koji su ostvarili najveći uspeh tokom dosadašnjeg prikazivanja.

Među filmovima koji će biti prikazani u bioskopu su i Nije loše biti čovek, Dušana Kovačevića  i Nebesa Srđana Dragojevića, napominje Saša Milenković. "pa se nisu bunili“, i podseća na član 12 Zakona o kinematografiji koji kaže da je producent dužan da ustupi film festivalu ukoliko je finansiran od strane Ministarstva kulture, odnosno Filmskog centra Srbije, što oba ova filma – jesu.

Film Mrak je premijerno prikazan na 50. Festu. To je psihološki triler, inspirisan istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, dobio je odlične kritike, i nagradu publike u Trstu.

Foto: Promo

Film Usekovanje u režiji Siniše Cvetića premijerno je prikazan na "Sofestu“ u Sopotu, gde je dobio nagradu publike. To je portret porodice koja krije istinu o svojim članovima, dešava se u jednom danu, u jednom stanu, tokom proslave porodične slave.

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji biće održan od 12. do 17. avgusta sa, za sad, 13 filmova u Glavnom programu.

S.Ć./ Tanjug/ B92

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu