Svet

Direktor festivala Tijeri Fremo poručio je kritičarima da ga zanima samo Džoni Dep kao glumac

Foto: Pixabay/Hansuan_Fabregas

16. 5. 2023. / 19.43

Filmski festival u Kanu: Rehabilitacija Džonija Depa nakon privatnih skandala

Izbor da Kan ove godine otvori glumac o kome se govori više povodom njegovih privatnih skandala nego povodom filmova, znači da ga najveći filmski festival na svetu rehabilituje. U Kanu su tri srpska filma

Danas je otvoren Filmski festival u Kanu, najveći i najčuveniji na svetu. Otvorio ga je Džoni Dep u momentu kad je njegova karijera vidno narušena zbog privatnih skandala koji su mesecima intrigirali svetsku javnost.

Nemoguće je ne primetiti da izbor Kanskog festivala da od svih filmskih umetnika izabere baš kontroverznog Džoni Depa, znači dodatno privlačenje pažnje na današnji događaj koji je sam po sebi već više nego dovoljno medijski privlačan, ali i da predstavlja javnu rehabilitaciju glumca kome se gotovo do maločas sudilo zbog nasilja.

Ovdašnju javnost moguće više privlači podatak da srpski film ove godine ima jednog predstavnika u zvaničnom programu, to je "Lost country“ Vladimira Perišića u "Nedelji kritike“,  i još dva u nezvaničnom: restaurirana verzija klasika i kanskog pobednika "Underground“ Emira Kusturice iz 1995. godine biće prikazan u programskoj celini "Cinéma de la Plage“, a na Filmskom marketu biće predstavljen projekat u nastajanju “Inkarnacija” Filipa Kovačevića.

"Lost country“ priča o studentskim demonstracijama protiv Miloševićevog režima 1996, kada petnaestogodišnji Stefan prolazi kroz sopstvenu revoluciju zato što mu je majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti. Igraju Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić. Film je koprodukcija Srbije, Francuske, Luksemburga i Hrvatske, a podržao ga je na konkursu i Filmski centar Srbije.

Uma TurmanFoto: AP

Kao što je poznato, prvi film ovogodišnjeg Kana je "Madam di Bari“ u kome glavnu ulogu igra Džoni Dep.

Tjeri Fremo, direktor Kanskog festivala je kritike zbog ove odluke odbacio rečenicom da to nije film o Depu, već istorijska drama koja predstavlja veliki povratak Džonija Depa na filmsko platno.

Ako ima nekog ko ne zna: Džonija Depa optužila je za nasilje njegova bivša supruga i glumica Amber Herd, on je u tom sporu pobedio i  uputio kontratužbu za klevetu protiv bivše supruge.

Majk DaglasFoto: AP

Od premijernih filmova ove godine najatraktivniji je "Indiana Jones and the Dial of Destiny“, ostvarenje u kojem će se peti i posljednji put Harison Ford okušati u ulozi slavnog arheologa, a svakako i najnoviji film Martina Skorcezea "Killers of the Flower Moon“ u kojem igraju Leonardo Di Kaprio i Robert De Niro.

Festival u Kanu traje do 27. maja.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu