Vesti

Za srećno detinjstvo. ilustracija

Foto: Tanjug

8. 10. 2022. / 20.29

Fiskalni savet: Da svako treće dete prima dečji dodatak

Sada u Srbiji svako peto dete prima dečji dodatak. To je 3.569 dinara. Fiskalni savet predlaže reformu posle koje bi se povećao i broj dece sa dečjim dodatkom i povećanje iznosa ove državne pomoći. Čeka se nova Vlada

Do kraja novembra znaće se preliminarni rezultati popisa stanovništva, što znači i koliko dece živi u Srbiji. Demografi očekuju da ih bude manje nego što je bilo ikad od Drugog svetskog rata na ovamo. Na taj rezultat utiče u velikoj meri siromaštvo.

Prema najnovijim istraživanjima, svako četvrto dete u Srbiji je u riziku od siromaštva.

U Srbiji tek svako peto dete prima dečji dodatak, 3.569 dinara mesečno. S tim u vezi, Fiskalni savet predlaže promene.

Kako bi ubuduće svako treće dete u Srbiji primalo dečji dodatak, kako bi se državna mesečna pomoć deci povećala na 4500 dinara, i kako bi se broj onih koji primaju ovu novčanu pomoć povećao sa 245.000 na 415.000, potrebno je da se iz budžeta izdvaja za oko 14 milijardi dinara više nego sad.

U izveštaju Fiskalnog saveta piše da bi ovakva "reforma smanjila stopu siromaštva dece na 19,1 odsto, što bi bila manja stopa siromaštva od opšte populacije (21,7 odsto)".

Osnovni zadatak dečjeg dodatka je da se pomogne roditeljima u teškom materijalnom položaju u odgajanju dece.

Određeno je da dečji dodatak dobijaju samo porodice čija mesečna primanja po članu domaćinstva ne prelaze 10.707 dinara, odnosno 13.920 dinara ukoliko je u pitanju jednoroditeljska porodica i 12.894 dinara u slučaju dece sa smetnjama u razvoju. To u prevodu znači da tročlana porodica čija su mesečna primanja 33.000 dinara nema prava na mesečni dodatak.

Čeka se nova Vlada da razmisli o ovom predlogu Fiskalnog saveta, i predlog novog budžeta. Iz Ministarstva finansija su poručili da će budžet za narednu godinu biti razvojan i socijalno orjentisan.

S.Ć./FoNet!Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu