Kosovo

Integracija i ekonomija je pravo rešenje: Gabrijel Eskobar

Foto: Tanjug

14. 12. 2022. / 21.06

Gabrijel Eskobar: Zemlje regiona moraju jedne druge međusobno da priznaju

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD je optimista u vezi rešavanja krize na Kosovu. Smatra da ovo nije vreme za militarizovanje već za pregovore, i da Srbija ne treba da vraća vojsku na KiM. Srbija i Priština nisu prioritet, već ceo zapadni Balkan. Neophodno je udruživanje, jer „bolja će vam biti budućnost u integracijama, nego kroz razdvajanje“, poručio je

"Postoje elementi za optimizam“, rekao je večeras Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, odgovarajući na pitanje o rešavanju krize na Kosovo u emisiji "Iza vesti“ televizije N1.

Gabrijel Eskobar je odgovorio na sva pitanja Danice Vučinić, mirnim tonom i rečima koje su bile otvorene onoliko koliko je to moguće jednom diplomati i političaru.

U detalje današnjeg razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Miroslavom Lajčakom specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, nije želeo da ulazi, ali je rekao da "nam je potrebno ne samo rešenje ove sadašnje krize, treba nam održivo rešenje u kontekstu regionalne situacije. Želimo da ovu krizu pretvorimo u priliku ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region“.

Preneo je da SAD očekuje da barikade na graničnim prelazima uklone oko koji su ih u subotu i postavili. Rok sklanjanja barikada nije postavljen, ali očekuje da se to uradi "u bliskoj budućnosti, odnosno za nekoliko dana.“

Isto važi i za vraćanje Srba u kosovske institucije.

"Saslušali smo njihove preokupacije. One su legitimne. Mi želimo da radimo sa srpskom zajednicom na severu Kosova, kako  bismo ispunili njihove zahteve. Postoji način da se ide napred, kao što postoji razlog zašto su stavili barikade i zašto će ih ukloniti. Takođe, Srbi bi trebalo da se vrate u zajedničke institucije, jer su tamo potrebni. Mislim da će se u bliskoj budućnosti, to i desiti“, kazao je Eskobar.

U priči o Srbiji i Kosovu prioritet je da se nađe rešenje za čitav region, a ne samo za te dve oblasti.

"Zapadni Balkan je važan deo evroatlanstke zajednice, ali nije deo zvaničnih struktura“, smatra Eskobar.

Potvrdio je sinoćnu izjavu da se SAD protive vraćanju srpskih trupa na KiM.

"Ne treba da militarizujemo ovu krizu. Ovo nije trenutak da se koristi vojska, ovo je trenutak da se koristi diplomatija, dijalog i kompromis. kao i mašta, da zamislimo šta donosi budućnost regiona“, istakao je Eskobar.

On je napomenuo da izjava "Kosovo ima bezbednosne garancije SAD“ nije pretnja Srbiji, i da te garancije važe i za Srbe u severnoj Mitrovici. "Nećemo dozvoliti da neko da sa Kosova ugrozi Srbiju, i nećemo da preti bezbednosti i stabilnosti na severu Kosova“, kazao je Eskobar.

Na pitanje da pojasni zajednički nastupu zemalja Zapadnog Balkana pod sadašnjim uslovima u kojima Srbija ne priznaje Kosovo, on odgovara:

"Umesto da se svađamo o izdavanju državnih dokumenata, hajde da razgovaramo o uklanjanju potrebe za nekim od tih dokumenata. Na primer, da imamo zonu slobodne trgovine za ceo region. Da otvorite firmu u Crnoj Gori i onda da poslujete na čitavom Zapadnom Balkanu. Postoje prilike da upotrebimo ovu krizu da nađemo stvarna rešenja za ovdašnje građane“.

Eskobar vidi budućnost oba naroda u EU, što po njemu podrazumeva "Berlinski proces, Otvoreni Balkan i sve regionalne mogućnosti. To će rešiti ovu krizu i to će stvoriti veće prilike za region.“

To podrazumeva da Srbija prizna Kosovo. "Stav je da zemlje regiona moraju jedne druge međusobno da priznaju i da imaju jasan put prema Evropi“.

"Ovaj region ima bolju budućnost zajedno nego odvojeno. Bolja će vam biti budućnost u integracijama, nego kroz razdvajanje. Zahvaljujući prilikama koje pruža zajedničko tržište, postaćete najbrže rastući region u Evropi. Ljudi sa Balkana odlaze u EU i Ameriku u potrazi za poslom, a trebalo bi da ostanu ovde. Integracije i ekonomija je pravo rešenje“, rekao je Eskobar.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu