Vodič kroz izbore

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

16. 12. 2023. / 9.33

Glasački listić važi i kad nacrtate Čiča Glišu

Poznavanje izbornih procedura važno je za posmatrače izbora i članove biračkih odbora, ali i za same birače. Kakve su procedure, koji listić je važeći

Kada krenete na svoje biračko mesto važno je da sa sobom ponesete važeću ličnu kartu ili pasoš. Ukoliko dokument nije važeći samo uz potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje novih dokumenata možete glasati.

Ako zaboravite da sa sobom ponesete cedulju sa obaveštenjem o vremenu i mestu održavanja izbora možete glasati, birački odbor ne sme da uslovljava birača pokazivanjem tog obaveštenja.

Kada stignete na svoje biračko mesto prva provera jeste da li ste glasali već i to se proverava UV lampom. Nakon toga sledi provera vašeg identiteta uz važeću ličnu kartu ili pasoš, posle čega se potpisujete u izvod biračkog spiska.

Onda, dobijete glasačke listiće i sprejom se obeležava kažiprst desne ruke. Ukoliko postoji više listića za glasanje, niste u obavezi da uzmete sve.

Nije moguće da glasate bez ličnih dokumenata na osnovu poznanstva članova biračkog odbora. Takođe, glasanje umesto nekoga iako je na primer član naše porodice je zabranjeno.

Nakon ovoga, prilazite paravanu na kome bi trebalo da je obezbeđena potpuna tajnost glasanja. Kada završite sa glasanjem presavijete listiće da se ne vidi za koga ste glasali i stavite ih u određene kutije.

Koji listići su važeći?

Važeći listić je svaki za koji birački odbor može nedvosmisleno utvrditi kome je glas dat. Ukoliko je zaokružen jedan redni broj, podvučen jedan redni broj ili ime izborne liste, ali i kada je istovremeno i zaokružen i podvučen broj ili naziv liste, listić je važeći.

Kada su na listiću precrtane druge izborne liste ili kandidati, listić je i dalje važeći.

Bitno je da birački odbor sa sigurnošću može da utvrdi izbornu volju birača.

Glasački listić je važeći, ako su uz sve navedene varijante na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke.

Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao. Ukoliko je birač zaokružio više izbornih lista ili kandidata, odnosno ako je jednu listu zaokružio, a drugu podvukao, ovaj listić smatra se nevažećim jer nije moguće da se prepozna izborna volja birača.

Detaljnije o izbornim procedurama i tome šta sve treba da znate pročitajte na sajtu Crte.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu