Vesti

Glavni zahtev prisutnih je smena vlasti; sa današnjeg eko-protesta

Foto: FoNet

27. 11. 2022. / 16.46

Godinu dana eko protesta: Iskopavanje litijuma je i dalje aktuelno

Na današnjem skupu organizovanom zato što ni posle godinu dana od obećane tačke na rudnik litijuma u Vladi Srbije pojedini ministri i dalje najavljuju projekat Jadar. Govornici su okupljenima preporučivali da govore tiho, da ne probude Beograd koji spava u toplim domovima

Današnjim protestom ispred zgrade Vlade Srbije obeleženo je godinu dana od prve blokade protiv iskopavanja litijuma.

Prisutni su na jedan sat koliko je trajao protest blokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša.

Protest je organizovao Savez ekoloških organizacija (SEOS) zato što, kako tvrdi, kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra, iako je premijerka Ana Brnabić izjavila 20. januara da je Vlada ukinula uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu rude jadarit, kao i da su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju "Rio Tinto“ i njenu ćerku firmu "Rio Sava“

Osim obeležavanja godišnjice, razlog današnjem okupljanju je što ni posle godinu dana od obećane "tačke na rudnik litijuma“ u Vladi Srbije pojedini ministri i dalje najavljuju projekat Jadar za koji ekološke organizacije tvrde da će biti poguban po životnu sredinu.

Na protestu je bilo nekoliko stotina građana.

Pre godinu dana, takođe zbog Rio Tinta i litijuma,  blokiran je autoput koji prolazi kroz Beograd i brojne saobraćajnice u Srbiji u čemu je učestvovalo nekoliko hiljada građana.

Danas prisutni demonstranti tražili su ostavku predsednika Aleksandra Vučića, ostavku premijerke, raspuštanje Vlade i "oslobađanje RTS“.

Među prisutnima su bili i narodni poslanik Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta,  narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Dejan Bulatović, narodna poslanica Dveri Radmila Vasić, aktivisti Brajan Brković i Miran Pogačar, ali i Dušan Tufegdžić i Vladimir Terzić iz Pokreta Buđenje, koji je prošle godine inicirao apel protiv iskopavanja litijuma.

Govornici su navodili argumente protiv kopanja rude, navodili podatke koji govore o zagađenoj sredini u kojoj žive.

Pominjani su i svetli primeri iz prošlosti, na primer Živojin Mišić,  isticano je da oni koji su poginuli u Cerskoj bici nisu poginuli da bi se Srbija sada prodavala strancima, donet je i kamen sa Cera, čulo se da oni nisu seljaci koji ništa ne znaju i ne vrede.

Ocenjeno je da stanovnicima Jadra država i njene institucije ničemu ne služe  jer ih se ne tiče kako oni žive kao i da su sada svi u Kataru, a nekoliko puta je zamerano Beogradu i Beograđanima koji nisu došli u Jadar već se greju u svojim domovima, i preporučeno je prisutnima da budu tihi da ne probude Beograd.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu