Vesti

Komptromis se ne odnosi na šetnju: Goran Miletić

Foto: Screenshot N1

8. 9. 2022. / 14.14

Goran Miletić: Od šetnje ne odustajemo

Organizatori Evroprajda pozivaju Aleksandra Vučića i Savet za nacionalnu bezbednost da u subotu na sastanku odluče u korist šetnje. Oni će se u svakom slučaju okupiti, a jedini kompromis na koji su spremni je promena rute šetnje. Niko od inostranih gostiju nije otkazao dolazak u Beograd 17. septembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za subotu u 8 časova.  Na dnevnom redu su Kosovo i energetska kriza, ali se pretpostavlja da će biti reči i o održavanju Europrajda 2022. u Beogradu, iako nije najavljeno.

Naime, Goran Miletić, jedan od organizatora Europrajda pozvao je danas predsednika i Savet da "donesu odluku prema kojoj će svi učesnici Europrajda biti zaštićeni.“ Naglasio je da Savet za nacionalnu bezbednost ni u jednoj državi ne bi trebalo da odlučuje o Prajdu, ali da ovo neće biti prvi put da to telo u Srbiji razmatra o toj manifestaciji.

Miletić je naglasio da će šetnje biti i ako se zabrani, i da niko od inostranih gostiju nije otkazao dolazak, i da će svi učestvovati u šetnji uključujući i ambasadore.

"Mi smo odlučni da se šetnja desi prema planu, ne možemo imati Evroprajd bez šetnje, i mi na šetnji insistiramo. Svesni smo da policija može da je zabrani, bilo je ranije, ali sve te četiri zabrane su bile protivustavne“.

"Imaćemo svih 130 događaja, možete videti na našem sajtu koji su to događaji. Najvažnija je Međunarodna konferencija o ljudskim pravima, koja će trajati četiri dana.“

Kompromis je moguć, ali samo što se tiče rute šetnje. Šetnja nije upitna.

"Nastavljamo komunikaciju s vlastima, pozivamo Savet za nacionalnu bezbednost da donese odluku o zaštiti svih učesnika. Mi smo građani kao i svi drugi, nismo zli ljudi, samo želimo da koristimo slobodu okupljanja, šetaćemo za ljubav, budite s nama 17. septembra u 17 sati“, naglasio je.

Istog dana, u Beogradu su najavljena još dva skupa: litije koje organizuje pokret "Dveri“, promocija diplomaca Vojne akademije, i sindikat policije je najavio protest.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu