Društvo

U Bariču 18. marta 2022: Goran Vesić

Foto: Beograd.rs

22. 3. 2023. / 2.20

Goran Vesić: Zaboravio da je obećao spomenik, vrtić…

Pre skoro dve godine Goran Vesić je obećao da će postaviti Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine u ratovima 1990 -1999. koji je srušen zbog rekonstrukcije Savskog trga. Pre godinu dana obećao je vrtić u Bariču. Zaboravio je na oba obećanja. Čak je zaboravio i da ih je obećao

Udruženje ratnih vojnih invalida grada Beograda najavilo je da će u petak, 24. marta od 11 časova protestovati ispred Doma RVI, kao i da će blokirati desnu traku ulice iz pravca Karađorđeve, kako bi skrenuli pažnju javnosti da  je Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine u ratovima 1990 -1999. godine, još uvek – srušen.

Srušila ga je prethodna gradska vlast zato što se nije uklapao u novi izgled Savskog trga, obećala da će za tri meseca sazidati novi, ali se to još uvek nije desilo.

Kao glavnog krivca za neispunjavanje obećanja navode tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. On je  2. jula 2021. rekao da će spomenik biti podignut 8. novembra.

"Vesić je lično obećao da će obezbediti sredstva za novi spomenik koji je trebalo izgraditi u parku ispred Železničkog muzeja, između ulica Nemanjine i Sarajevske. Prinuđeni smo da iz protesta vence poginulim saborcima položimo na mestu gde je nekada bio spomenik“, navode iz Udruženja ratnih vojnih invalida grada Beograda.

Podsećaju i da je na svom Fejsbuk profilu tada napisao da je doneta odluka o postavljenju spomenika , i da je u "saradnji sa udruženjima dogovoren je izgled spomenika. Obezbeđeni su i donatori za materijal od koga će spomenik biti podignut, a sa udruženjima je Grad Beograd ostvario dogovor da spomenik bude podignut 8. novembra ove godine“.

Spomenik je otkriven 24. marta 2012. godine, dakle na godišnjicu početka NATO bombardovanja, i nalazio se na Savskom trgu.

Krajem prošle nedelje, ispostavilo se da je Goran Vesić zaboravio i vrtić u Bariču.

Televizija N1 je objavila da Barič nema vrtić iako ga je Goran Vesić obećao, a on je odmah tvitnuo: "Tipično za N1. Objavljuju lažne vesti. Vrtić u Bariču nikada nije gradio, niti je trebalo da gradi Grad Beograd“.

Ispostavilo se da vest nije bila lažna. Jer, "Danas smo počeli da gradimo vrtić u Bariču… Evo trebalo je šest meseci da počnemo sa radovima i to će biti drugi vrtić u Obrenovcu koji gradimo u poslednjih nekoliko godina“, rekao je Vesić, tadašnji zamenik gradonačelnika, 18. marta 2022. godine, a mediji su zabeležili.

Godinu dana nakon ove objave, tamo gde je Vesić počeo da gradi vrtić, još uvek je livada. Građani su pokrenuli peticiju, ne bi li Gradu skrenuli pažnju da njihova deca nemaju vrtić. Nadaju se da sadašnja gradska vlast neće odbiti da realizuje ono što je ona prethodna planirala.

S.Ć./Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu