Beograd

Potpis autora uništenog murala: Danas u Beogradu

Foto: udruženje KROKODIL

27. 12. 2022. / 17.33

Građani očistili mural Lesje Ukrajinke: Pozivamo nadležne da zaustave vandalizam

S porukom „Nema nacizma ovde“, vandali su prefarbali mural posvećen ukrajinskoj pesnikinji Larise Petrovne Kosač. Grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" organizovala je danas čišćenje murala

Neformalna grupa građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" (RUBS), organizovala je danas čišćenje murala posvećenog ukrajinskoj pesnikinji Larisi Petrovnoj Kosač (1871-1913), ispred Krokodilovog centra, u blizini Brankovog mosta.

Tokom noći i ranih jutarnjih časova 26. decembra, nepoznati počinioci ponovo su vandalizovali nedavno obnovljeni mural s likom Larise Petrovne Kosač, javili su juče iz udruženja KROKODIL.

Njen oslikani lik delimično je prekrečen belom farbom s ispisana tri velika, crna, slova Z preko, a neposredno pored, velikim ćiriličnim slovima ispisane su preteće, ekstremno desne i šovinističke poruke: "Ovo je Srbija!”, "Nema mesta za ovo!” i "Nema nacizma ovde!”.

Larisa Petrovna Kosač, poznata i kao Lesja Ukrajinka, evropski je priznata pesnikinja i spisateljica. Spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota, a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.

"Smatramo da uništavanje jednog murala koji nosi pozitivnu i afirmativnu poruku i koji predstavlja kontrapunkt onoj vrsti uličnih intervencija koje su u poslednje vreme dominantno prisutne na našim ulicama, murala na kome je prikazan jedan nežan, mladi lik, poznate i priznate pesnikinje, oivičen cvećem, predstavlja direktan napad na one vrednosti za koje se kao Udruženje zalažemo. Pozivamo nadležne da reaguju na ovakve slučajeve vandalizma koji šire mrziteljske i ekstremno desne poruke i indirektno ugrožavaju bezbednost građana“, rekli su iz udruženja KROKODIL.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu