Sučeljavanje sa prošlošću

Blagonaklonost naprednjačke vlasti: Veličanje Ratka Mladića

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

16. 7. 2023. / 11.43

Građanska Vojvodina: Srbija sigurna kuća za ratne zločince

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina saopštila je povodom informacije da će dve studentkinje iz Sarajeva koje su veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića o trošku države Srbije nastaviti školovanje u Beogradu, da je režim Aleksandra Vučića od Srbije napravio "sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere"

Dvema studentkinjama iz Sarajeva preti zatvor u Bosni i Hercegovini zato što su na dan obeležavanja genocida u Srebrenici 11. jula veličale ratnog zločinca Ratka Mladića koji je komandovao masovnim, sistematskim ubijanjem Bošnjaka u Srebrenici 1995. Srpski šef BIA Aleksandar Vulin, koji je pod sankcijama SAD zbog umešanosti u međunarodnu trgovinu drogom i oružjem i širenja ruskog uticaja na Balkanu, pozvao je dotične studentkinje dođu u Beograd i ovde nastave školovanje o trošku države Srbije.

Pročitajte još Na poziv Vulina: Stipendije studentkinjama koje su veličale Mladića

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina izdala je tim povodom saopštenje u kome stoji da je "režim Aleksandra Vučića od Srbije napravio sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere", te da samo još "naivni, neinformisani i zlonamerni mogu da se iščuđavaju takvim potezima Vučićeve vlasti“.

Koalicija je upitala opozicione partije koje učestvuju u organizaciji protesta "Srbija protiv nasilja" da li će na listu zahteva dodati i zahtev da Srbija prestane da štiti ratne zločince i njihove simpatizere i upitala da li će se u ovom društvu konačno naglas progovoriti o notornoj istini da su nasilje, masakri, femicidi, svakodnevna i sveprisutna agresija samo "logična posledica nasilja koje je u naše ime bilo eksportovano komšijama tokom devedesetih godina 20. veka", ili će se nastaviti masovno ćutanje.

Pročitajte još Srebrenički zloduh u Srbiji

Devojke koje iz Sarajeva dolaze za Beograd upravo su žrtve politike poricanja zločina i slavljenja ratnih zločinaca, ocenila je Građanska Vojvodina, uz poruku da se ne sme dopustiti da se i dalje širi "maligna nacionalistička politika koja na taj način formira mlade ljude". Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Centar građanskih vrednosti Subotica.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu