Vesti

Odlučivanje o Beogradu: Aleksandar Šapić na današnjoj sednici Skupštine grada

Foto: Tanjug

28. 9. 2022. / 21.24

Gradski odbornici odobrili: Preduzeće u preduzeću

Novo preduzeće za upravljanje parkovima ima isti statut kao već postojeće JKP Zelenilo, kaže Zoran Vuletić i najavljuje da će osporiti današnju odluku Skupštine grada. Tvrdi da će se parkovi grada Beograda, preko novoosnovanog preduzeća, izdavati za restorane, kafiće, tematske parkove, fitnes centre i sportske klubove

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili predlog gradonačelnika Aleksandra Šapića o osnivanju dva komunalna preduzeća, za upravljanje parkovima i obezbeđenje uslova za njihovo uređenje, i komunalno preduzeće za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom.

Ovo potonje, već narednih dana će preuzeti naplatu karata i kontrolore.

Parkove grada već sređuje JP "Zelenilo“, a autobuske karte naplaćuje firma sa kojom grad Beograd ima ugovor.

Za v.d. direktora dva nova gradska preduzeća predloženi su Slaven Andrić koji će biti na čelu JKP "Naplata prevozne usluge Beograd!, i Nikola Skoko za rukovodioca JKP "Beogradski park“. Andrić (1981) je završio Fakultet za poslovne studije u Beogradu a sad je pomoćnik predsednika opštine Voždovac. Skoko (1982) je diplomirani inženjer menadžmenta i savetnik je ministra za brigu o porodici i demografiju.

Lider Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić najavio je ranije danas da će ako Skupština grada odobri osnivanje ovih preduzeća, tu odluku osporiti pred nadležnim sudovima.

Tvrdi da je to osnivanje preduzeća u preduzeću.

"Prema Zakonu o komunalnim delatnostima, lokalna samouprava može da osnuje samo jedno preduzeće za obavljanje jedne komunalne delatnosti. Statut Šapićevog preduzeća u preduzeću ima prepisani statut JKP Zelenila, a ima i istu delatnost“, kaže Zoran Vuletić.

"Dodate nadležnosti su izdavanje zemljišta u parkovima – što je direktno kršenje Zakona o imovini – zatim odnos sa javnošću i delatnost reklamnih agencija (!), medijsko predstavljanje (!), sportski i fitnes klubovi (!), istraživanje i ispitivanje javnog mnenja (!), umetnička delatnost (!). Sa sigurnošću tvrdimo da će se dragoceni javni prostori, parkovi grada Beograda, preko novoosnovanog preduzeća, izdavati za restorane, kafiće, tematske parkove, fitnes centre i sportske klubove. A kad treba da se kopa, tada bi preduzeće u preduzeću tražilo usluge preduzeća. Ili bi ga iznajmljivalo i za poslove koje bi tobože trebalo da radi“, objašnjava Vuletić.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu