Beograd

Prema svemu viđenom, čini se da se Aleksandru Šapiću jako žurilo da lansira novi sistem bez ikakve detaljne njegove razrade

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

16. 5. 2023. / 12.58

Gradski prevoz: Ovako se od sada plaća karta

Vremenska karta koja traje 90 minuta koštaće 50 dinara u A i B zoni, a za C zonu koja objedinjava ove dve 100 dinara. Novi sistem startuje od srede

Beograđani će od sutra gradski prevoz plaćati SMS porukama, a u skorijoj budućnosti i preko aplikacije.

Ovo je najavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je na konferenciji za novinare predstavio novi sistem gradskog prevoza, kao i nov način naplate karata.

Karta će se kupovati tako što će se na broj 9011 slati tekst poruke. Na primer, za kartu koja važi 90 minuta šalje se poruka A90 na 9011, za dnevnu kartuporuke A1 na 9011, a za mesečnu A30 na 9011.

Vremenska karta koja traje 90 minuta koštaće 50 dinara u A i B zoni, a za C zonu koja objedinjava ove dve 100 dinara. 

Dnevna karata za A i B zoni je 120 dinara, a za obe 150.

Nedeljna karta za A i B zonu koštaće 800 dinara, a za obe 1.000.

Iako je ranije najavljivano da će mesečna karta koštati 2.500 dinara, Šapić je sada rekao da će mesečna karta za A i B zonu koštati 2.200, a za obe 3.300 dinara.

"Dobili smo odobreni broj na koji ce se slati SMS poruka, nakon toga su sprovedene aktivnosti za uvezivanje provajdera i operatera. Nakon toga je napravljen sistem za kupovinu u papirnoj formi, obavestićemo javnost na kojim prodajnim mestima će moći da kupe. Nakon toga smo poslali mejl o načinu kupovine karata, svim našim sadašnjim korisnicima", rekao je Šapić.

Noćni prevoz biće bespaltan. On je rekao i da će postojati prodajna mesta na kojima će se moći kupiti i papirna karta.

Šapić je najavio i da će uskoro svi validatori biti skinuti, kao i da će svi moći da zamene svoje stare karte. 

Šapić je rekao i da će svi moći da zamene svoje stare godišnje karte.

"Svi koji imaju godišnje karte neka dođu u naše filijale i tamo će im biti data druga godišnja karta, da donesu dokaz o uplati. A oni koji imaju mesečnu, ona će važiti do kraja maja, a od juna će moći da uzmi novu", rekao je Šapić.

Takođe, ko je kupio dopunu, može da je zameni.

On je rekao da, što se kontrole tiče, nikakvih izbacivanja iz autobusa neće biti, niti bilo kakvih neprijatnosti kao do sada.

"Beli će biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu, neće biti represivnih mera, izbacivanja… On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, imaćete rok da je platite", rekao je Šapić.

B.G./Nova.rs/Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu