Vesti

Željno (ne)očekivani gost: Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

3. 6. 2022. / 13.23

Gužva pred srpskim golom: Lavrov ispred Šolca 

Nije prošlo ni 24 sata od kada je predsednik Srbije rekao da se sitaucija oko posete Sergeja Lavrova "komplikuje", a iz Moskve su potvrdili da će Lavrov doći. Dok se čeka na reakciju iz EU i SAD, predsednik Srbije je predostrožnosti radi rekao da se nada da će nemački kancelar doći u Srbiju samo tri dana nakon Lavrova. Jasno je i njemu da je ovo rusko teranje inata Zapadu preko leđa Srbije

S.P
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova potvrdila je da će ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doći u Beograd 6. i 7. juna kao što je to ranije najavljeno. Potvrda dolazi nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak veče izjavio da se situacija oko dolaska Lavrova komplikuje, jer nije siguran kako će on uopšte doći u Srbiju.

Kako piše ruske Ria Novosti, Zaharova je najavila da će tokom posete Beogradu Lavrov razgovarati sa predsednikom Srbije, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Prema njenim rečima, sa državnim vrhom u Srbiji razgovaraće se o dešavanjima u Ukrajini, poziciji Srbije prema ovoj situaciji, stanju u regionu i ekonomskoj saradnji u svetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi.

Tako će Lavrov, koji je na spisku ljudi protih kojih je Zapad uveo sankcije, prvi put od početka rata u Ukrajini kročiti u neku zemlju u Evropi, jer je do sada samo tri puta izašao iz zemlje i posetio Kinu, Indiju i Bliski Istok.

Zvanično, Lavrov u Srbiju dolazi da prisustvuje događaju u organizaciji ruske ambasade u Beogradu povodom Dana Rusije 7. juna. Slučajno ili ne, to je samo tri dana pre nego što bi u Srbiju trebalo da stigne nemački kancelar Olaf Šolc.

Proslava Dana Rusije u Beogradu uz prisustvo jednog od Putinovij najbližih, a svakako najistaknutijih saradnika je svojevrsna poruka Evropi i Americi.

U ratnoj situciji između Zapada i Rusije ovo je za srpske vlasti veoma neugodna situacija. U Vašingtonu, Briselu ili Berlinu to bi moglo da se tumači kao potvrda da Srbija jeste ruski igrač na Balkanu, ili makar da vodi dvostruku igru.

Nema besplatnog ručka

Zato je Vučić sinoć na očigledno sa medijima blisksih vlasti dogovoreno pitanje "da li bi bila loša vest" da Šolc ne dođe u Beograd, rekao da bi to bila "tragedija". "Pa zamislite da nemački kancelar treba da gostuje u nekoj zemlji, a kaže da ne želi da dođe ili da ne može da dođe… Naravno da bi to bila loša vest".

Samo nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije građane uveravao da ćemo zahvaljujući njegovoj mudroj polititici imati topliju zimu nego ostatak Evrope, poseta Lavrova pokazuje da "besplatni ručak" nije moguć.

Šolc dolazi u Beograd

Vučić može ponovo da zaigra na kartu da je Srbija slobodna, nezavisna i neutralna zemlja koja je otvorena za sve, ali bi dolazak Lavrova u najmanju ruku značio da Beograd ili želi da ugosti Lavrova i podvuče takvu ulogu – što bi nedvosmisleno bila politika prkosa prema Zapadu koju bi većina građana Srbije oduševljeno podržala -, ili da se ne usuđuje da prkosi Moskvi.

Portparol nemačke Vlade Volfgang Bihner je u petak povrdio dvodnevnu balkansku turneju kancelara Šolca. Na Zapadnom Balkanu će posetiti Beograd, Prištinu i Skoplje, večeraće sa grčkim premijerom Micotakisom u Solunu, a skoknuće i do Sofije. Sve to 10. i 11. juna.

S.P./Red.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu