Crna Gora

Pripadnik kriminalnih klanova ili žrtva političke igre: Milo Božović

Foto: Opština Budva

16. 4. 2023. / 19.02

Hapšenje gradonačelnika Budve: Škaljarac, kavčanin ili nešto treće?

Crnogorsko tužilaštvo sumnja da je gradonačelnik Budve Milo Božović sarađivao sa Kavačkim klanom, dok on tvrdi da je u pitanju montirani politički proces. Mediji bliski prethodnoj vlasti, sa druge strane, objavljivali su ranije navodne veze Božovića sa pripadnicima Škaljarskog klana. Hapšenje Božovića zadire duboko u crnogorsko podzemlje i politička previranja

Hapšenje predsednika opštine Budva Mila Božovića izazvalo je pometnju u crnogorskoj javnosti, novu polarizaciju na političkoj sceni i otvorilo mnoga pitanja o kriminalnom podzemlju. Za sada je jedino sigurno da je Božović priveden u četvrtak u ranim jutarnjim satima u akciji Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Tereti se da je stvorio kriminalnu organizaciju i počinio najmanje tri krivična dela: neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Za ta deela je zaprećena kazna od minimum deset godina zatvora. Božoviću je određen pritvor od trideset dana.

Prema pisanju "Vijesti“ koje se pozivaju na spise SDT-a, Milo Božović je označen kao deo Kavačkog klana, odnosno kriminalne strukture (policijskog-narko kartela) koja je postojala unutar institucija i radila u korist vođe Kavčana Radoja Zvicera. Sprovedena akcija nastavak je velikih hapšenja unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, u kojima je do sada uhapšeno preko dvadeset ljudi.

Grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, sa kojom SDT povezuje Božovića, osumnjičena je da je novac stečen švercom kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine i da na čelna mesta u Upravi policije postavlja ljude od poverenja.

Advokati Mila Božovića kažu da tužilaštvo veze o kriminalnim aktivnostima njihovog klijenta zasniva na Skaj prepiskama, ali objašnjavaju da se on u njima nigde ne pominje eksplicitno, pod imenom i prezimenom.

Prema pisanju "Vijesti“, jedna od spornih rečenica za koju SDT smatra da ju je Božović poslao sa svog kriptovanog telefona jeste: “Brate, mi smo van sistema, mi smo kriminalci”.

Optužbe se odnose na period kada je Božović bio poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za bezbednost.

Dva klana, dve stolice

Činjenica je da je već nekoliko predsednika opštine Budva, gradskih menadžera ili funkcionera završilo iza rešetaka zbog raznoraznih malverzacija i zloupotreba položaja. Međutim, Božović je prvi koji se tereti za organizovanje kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima.

Njajviše iznenađuje sumnja da je navodno sarađivao sa Kavačkim klanom.

Mediji bliski DPS-u objavili su poruke sa Skaj aplikacije koje datiraju s početka 2021. godine i koje navodno kompromituju Mila Božovića. Odnosno, korisnici aplikacije označeni kao škaljarci govorili su u određenom kontekstu da je dobro što je Božović izabran u Odbor za bezbednost, da on već “radi brodove 15 godina”, kao i da je “težak milione”.

Takođe supisali da on može da utiče na smenu, sada već bivših, specijalnih tužilaca Saše Čađenovića i Milivoja Katnića. Prvi je uhapšen u decembru zbog sumnje da je sarađivao sa Kavačkim klanom.

U porukama stoje i navodi da je Božović bio pobratim sa Vladimirom Popovićem zvanim Vlada Pop, škaljarcem likvidiranim na Vračaru 2018. godine.

Isti mediji su objavili i fotografiju novog navodnog vođe Škaljarskog klana Radomira Baćovića Bobana u društvu desetak ljudi, među kojima je i Milo Božović.

Ako se dokaže da su optužbe zbog kojih je priveden istinite, a pisanja pro Đukanovićevih portala, koje svakako treba uzeti sa rezervom, takođe smislena, onda se postavlja pitanje da li je Božović imao kontakte sa oba klana? Ako jeste, za koji je zaista radio? Sudeći po tužilaštvu za Kavački.

Političke igre

Hapšenje prvog čoveka Budve moglo bi ozbiljno da uzdrma poziciju Demokratskog fronta na predstojećim parlamentarnim izborima u junu. Budva nije samo najbogatija opština oko koje se tradicionalno lome koplja, već i snažno uporište DF-a iz čijih redova je 18 od 33 gradska odbornika.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić ne veruje u krivicu Božovića, kaže, da njegovo hapšenje “nije slučajno”, te da je ovo samo “deo kampanje da se uništi Demokratski front”. Država je “ponovo objavila rat DF-u”, kazao je Mandić gostujući na Televiziji Crne Gore.

Sa druge strane predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića smatraju da je imidž prestonice turizma ozbiljno ugrožen pred sezonu, da je dovedena u pitanje “legitimnost trenutne vlasti”, te dodaju da bi bilo najbolje “vratiti mandate u ruke građana”.

Od prevremenih izbora u Budvi, bar za sada, nema ništa, iako je jasno da grad neko vreme neće imati gradonačelnika. Božović još uvek nije imenovao opštinske potpresednike, tako da nije jasno ko će ga naslediti.

Mesto predsednika opštine Milo Božović preuzeo je u avgustu 2022. godine, nakon ostavke partijskog kolege Marka Bata Carevića. Na izborima koji su usledili Božović je predvodio budvansku listu DF-a i samo potvrdio svoj gradonačelnički mandat. Od avgustovske pobede 2020. godine, pa sve do imenovanja za gradonačelnika bio je poslanik u skupštini.

Od 2005. godine odbornik je u budvanskoj skupštini, a bio je i mendažer grada.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu