Region

Foto: Tanjug

25. 6. 2023. / 18.17

Herceg Novi: Fekalije se tri meseca izlivaju u more

Stanovnici ne mogu da žive od smrada, a gradska vlast obećava da će kolektor biti popravljen do 30. juna. Inače, problem postoji već šest godina

Javna je tajna da se fekalije već tri meseca izlivaju u more, kažu stanovnici Herceg Novom koji se svakodnevno žale na užasne mirise u naseljima Savina, Meljine, Nemila, te rivijeri.

Pitanje kolektora je goruće pitanje grada.

Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Milan Zarić nedavno je za "Dan“ pojasnio da od tri pumpe, ne rade dve, a da treća radi sa 75 odsto kapaciteta, a prošle nedelje na zasedanju Skupštine grada utvrđeno je da je popravka oštećenja na glavnoj pumpnoj stanici u Meljinama završena.

Ipak, građani Novog, uključujući i naselja Zelenika, Srbina, Podi, Topla…, tvrde da od nesnosnog smrada ne mogu da funkcionišu niti da spavaju.

Zarić je najavio da će sutra u ponedeljak o ovom problemu razgovarati predstavnici mađarske kompanije Edukatorijum (Edukatorium), i predstaviti ponudu za završetak radova na postrojenju za preradu otpadnih voda, i očekuje da će sver biti rešeno najkasnije do 30. juna.

Rekao je i da je ovaj problem postoji veš šest godina.

Iz hercegnovskog Vodovoda konstatuju "da je kolektor bušan kao sito“.

Građani s pravom postavljaju pitanje da li je moguće da nešto što je prozvano "projektom veka“ i što je umesto za godinu i po, završeno nikada, platili 30 miliona evra i plaćaju još, jer su popravke česte, a kolektor funkcioniše tako što radnici preduzeća Vodovod i kanalizacija, lopatama, dva puta dnevno, moraju da čiste fekalije sa rešetaka pumpnih postrojenja Forte mare i Savina.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu