Istorija

Foto: Tanjug

29. 11. 2023. / 20.28

Hitlerova direktiva o napadu na Kraljevinu Jugoslaviju kupljena je na aukciji

Dejan Ristić za portal „Vremena“ kaže da je direktivu br. 25 od 27. marta 1941. koju je potpisao Hitler Vlada Srbije upravo kupila na aukciji, ostali detalji će se znati uskoro

Država Srbija kupila je direktivu br. 25 od 27. marta 1941. godine kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, kaže za portal "Vremena“ da je "dokument kupljen na aukciji u inostranstvu“, i za sad ne želi da precizira u kojoj zemlji.

Kaže i da je "aukcija završena danas oko 17 časova“, potvrđuje da je "dokument do sada bio kod privatnog vlasnika“, i da je za ovaj lot licitiralo desetak kupaca.

Svi ostale detalji, pa znači i cenu Hitlerovog dokumenta, biće objavljeni na konferenciji za štampu.

U saopštenju Vlade piše i da je "direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena u trinaest originala… Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine“, rekli su iz Vlade.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu