Vesti

Kritika vladavine prava u Srbiji: Evropski parlament u Strazburu

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

16. 12. 2021. / 19.23

Hitna rezolucija EP o Srbiji: Huligani, policija, ekologija i moderno ropstvo

Poslanici Evropskog parlamenta su osudili nasilje huligana tokom nedavno održanih ekoloških protesta, njihovu vezu sa policijom i „moderno ropstvo“ vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici Linglong. Aleksandar Vulin im je poručio da „ne leče svoje frustracije na Srbiji“

S.P
Pre nego što je u četvrtak Evrospki parlament u Starzburu izglasao Hitnu rezolociju o stanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava Srbiji, pet od ukupno sedam poslaničkih grupa, uključujući i Evropsku narodnu partiju (EPP) čiji je pridruženi član Srpska napredna stranka, usaglasilo je njen tekst.

U rezoluciji se vlasti u Srbiji pozivaju da pažljivo istraže slučaj "Linglong“, obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, dostave institucijama EU zaključke istraga, a počinioce pozovu na odgovornost.

U konačan tekst rezolucije ušao je i amandman u kome stoji: "Osuđuje se uloga huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu i odgovarajući incidenti koji su razotkrili bliske veze između huligana i policije. Izražava se zabrinutost zbog očigledne nespremnosti vlasti da obezbedi trajno uklanjanje murala u suprotnosti sa željama stanara i formalne opštinske odluke”.

Evroparlamentarci su izrazili i "duboku zabrinutost“ zbog ozbiljnih problema sa korupcijom i vladavinom prava u oblasti životne sredine i podvukli opšti nedostatak transparentnosti projekata koji utiču na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove i projekat "Rio Tinto“.

U debati se moglo čuti da su navedeni događaji u Srbiji "neprihvatljivi za državu koja pregovara o članstvu u EU“, jer pokazuje  da ima poteškoće u primeni prava kakvo je pravo na miran protest“, te da je  Bor umesto “puta svile” postao “put srama” u Srbiji, jer da “Kina ne eksploatiše samo bakar, već i ljude“.

Poslednji put hitna rezolucija o Srbiji usvojena je 2014. godina kada je osuđeno ponašanje i ratno-huškačka retorika haškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja. Radi se o rezolucijama koje se pokreću u slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

U Srbiji se prvi za reč javio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao da "srpska policija hapsi huligane, a ne sarađuje sa njima“, te da se poslanici EP u svojim zemljama "ne pitaju ni za ništa“ pa "zato svoje frustracije hoće da leče na Srbiji“.

S.P./European Western Balkans/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu