SPC

Tražena turistička destinacija Beograda: Hram Svetog Save

Foto: Tanjug

4. 2. 2023. / 0.12

Hram Svetog Save: Naplata ulaza za turističke posete

Od 1. februara trebalo je da počne naplata ulaza u Hram Svetog Save za turističke posete. Za grupe bi cena trebalo da bude 350, a za individualni obilazak 600 dinara. Nije precizirano da li su ovo odnosi i na građane Srbije. Još uvek se čeka blagoslov patrijarha Porfirija

Srpska pravoslavna crkva bila je obavestila je turističke agencije da se od 1. februara naplaćuje ulaz u Hram Svetog Save na Vračaru, javlja Euronews Srbija.

U pisanom saopštenju stoji: "Obaveštavamo Vas da će se od 01. februara 2023. godine za vođenje organizovanih turistički poseta u Hramu Svetog Save naplaćivati ulaz u iznosu od 350 dinara po osobi. Obaveštenje se odnosi na turističke posete organizovane od strane agencija, koje su u obavezi da dođu sa srpskim licenciranim turističkim vodičem. Ukoliko neko želi pojedinačno vođenje sa stručnim licem iz Hrama Svetog Save, cena će biti 600 dinara po osobi.“

Naplata još uvek nije počela, čeka se temeljna razrada, izrada ulaznica i preciznih propisa, a pre svega blagoslov patrijarha Porfirija.

Srpska pravoslavna crkva je i pre četiri meseca pokušala da sprovede naplatu ulaznica u Hram. Tada se odnosila samo na organizovane turističke grupe iz inostranstva, ali se od toga odustalo bez objašnjenja.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA očekuju da će i ovog puta srpski državljani biti oslobođeni plaćanja.

Turističke agencije podržavaju nameru Hrama da uvede ulaznice jer je najveća srpska crkva ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija koja osim vernika, svojom arhitekturom i mozaikom, privlači turiste iz celog sveta.

"Nama je bitno da ulaznice možemo da plaćamo preko računa, na osnovu fakture, da dobijemo priznanice ili da pojedinačno kada putnici plaćaju ulaznicu dobiju papir neki za to", rekao je Ljubiša Nešovanović iz YUTE za Euronews na srpskom.

Ne zna se na koji način će naplata biti regulisana. Fiskalni savetnik Pap Đerđ kaže da "osim što su van sistema PDV-a, crkve i crkvene zajednice i van oporezivanja prihoda koji su verskog karaktera. Oni prihodi koji se tiču verskih obreda, oni su po propisima oslobođeni plaćanja i drugih prihoda“.

Ljubiša Nešovanović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija očekuje  da će "sve to da se uhoda i da funkcioniše, uz neke tehničke probleme. Pitanje je ko će stajati na ulazu i na jedan fin način da se vidi ko su gosti – izvolite, platite ulaznicu, ili ako imate srpsku ličnu kartu – izvolite, vi ste već donator, pa možete da obavite vaše duhovne potrebe ili duhovne“.

Crkve u Rusiji koje su muzeji ili delimično muzeji, naplaćuje ulaz, kao i u crkve Kremaljske. U najvećoj crkvi na svetu, crkvi Svetog Spasa, Hrista Spasitelja u Moskvi, ne naplaćuje se ulaz.  Ulaz se ne naplaćuje ni u crkvi Svetog Petra u Vatikanu. Tamo se naplaćuje uspon na kupolu i ulaz u Muzej Vatikana. Za manastire Meteori ulaz se naplaćuje svima osim Grcima, bez obzira da li dolaze sami ili u grupi.

S.Ć./Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu