Nasilje u sportu

Draško Marković: Izvršni direktor za ljudske resurse Telekoma i pripadnik "najtvrđeg navijačkog jezgra Zvezde"

Foto: Promo Telekom

19. 6. 2023. / 19.35

Huliganski ispad direktora Telekoma: Psovanje, pljuvanje i tako to

Navijač Crvene Zvezde D. M. je na trećoj utakmici finalne serije ABA lige pljuvao i psovao igrače Partizana i pokušao da ih gađa stolicom. D. M. je Draško Marković, izvršni direktor Telekoma zadužen za ljudske resurse

"Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi“ krivično je delo za koje je Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo postupak protiv D. M. Prema informacijama do kojih je došao Insajder, radi se o Drašku Markoviću koji je na košarkaškoj utakmici, trećoj u finalnoj seriji ABA lige između Crvene zvezde i Partizana, prvo pljuvao i psovao igrače Partizana, a potom krenuo da ih gađa stolicom. Zahvaljujući reakciji pripadnika obezbeđenja, nije uspeo u svom naumu.

Nakon gledanja snimka koji traje nepun minut i na kome se vidi kako se ponaša Marković, nameće se zaključak da je reč o nekom huliganu.

Međutim, reč je o direktoru Telekoma i to, da slučaj bude bizarniji, izvršnom direktoru za ljudske resurse.

Ko je i šta je Draško Marković?

Bio je član Srpske radikalne stranke od mladosti, a potom član Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

U zvaničnoj biografiji stoji da je rođen u Beogradu 1962. godine, te da je "od 1989. godine sticao znanje i iskustvo tokom rada u marketinškoj agenciji SRMA Beograd, Saveznoj Skupštini SRJ kao poslanik, član različitih odbora i komisija u okviru Skupštine.“

Od njegovog poslaničkog rada u Saveznoj skupštini ostalo je zabeleženo kako 1994. godine poliva vodom Radomana Božovića.

Godine 2000. u avgustovskom broju "Velike Srbije“ našao se na naslovnoj strani kako bi predstavio svoj program kao kandidat za gradskog odbornika. Pod rubrikom zanimanje, tada je pisalo – "turistički radnik“.

Obrazovanje

Ipak, kasnije je odlučio je da uloži u svoje obrazovanje. Naime, poput mnogih svojih partijskih kolega, završio je neku od podružnica nekog od privatnih fakulteta. U njegovom slučaju, radi se o Fakultetu za uslužni biznis (FABUS) u Sremskoj Kamenici, koji je inače deo novosadskog Univerziteta "Educons“.

Taj Fakultet se još ranije našao u medijima. "Blic“ je pisao 2012. o spornim diplomama FABUS-a "koje je u kasnim četrdesetim i pedesetim godinama stekao veliki broj javnih funkcionera i to, kako se sumnja, posle svega godinu dana školovanja na fakultetu. U Republici Srpskoj je tim povodom izbila velika afera jer se ispostavilo da je kandidat za glavnog revizora RS Mile Banika za godinu dana postao diplomac Fabusa.“

Prema sopstvenim tvrdnjama, diplomu FABUS-a ima i Milovan Grčić, a tamo je doktorirala i Jorgovanka Tabaković (njenim se doktoratom bavio CINS, dokazavši da je preko 20 odsto teksta preuzeto bez citiranja iz tuđih radova i knjiga).

U zvaničnoj biografiji stoji da je master studije Draško Marković završio na državnom fakultetu (Fakultet organizacionih nauka).

U toj se biografiji, ipak, ne može naći informacija kada je stekao svoje diplome, a i njegova kretanja u karijeri su takođe vrlo uopšteno navedena, bez datuma i detalja. Evidentno je da ima praznih mesta. Osim tog odsustva, upada u oči i informacija da je bio član Nadzornog odbora u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd.

Prepoznatljiv model ponašanja

U intervjuu datom "Controlling magazinu“ Draško Marković je poručio mladima koji završe školovanje da je karijera nešto što se strpljivo gradi, a kao svoj omiljeni citat naveo je: "Nama nedostaje smelosti ne zato što su stvari teške, već su stvari teške zato što nama nedostaje smelosti“.

Uzgred, široj javnosti je postao poznat kada je pre tri godine onemogućio da Marinika Tepić završi konferenciju za novinare posvećenu, po rečima potpredsednice Stranke slobode i pravde, "malverzacijama u Telekomu“. Bio je nešto mirniji nego na nedavnoj utakmici, ali kada se sada pogleda snimak, to je taj prepoznatljiv stil – ponavljao je, otevši mikrofon, do besomučnosti: "Odmah se udaljite“, "ugasi kameru“, "sprovodite vašu tajkunsku kampanju na ulici“, "vi ste štetočina i radite protiv interesa države“, "šta mislite, da možete vi, Šolak i gospodin Đilas da jašete po našim glavama…“

Kako je sam izjavio, pripada najtvrđem navijačkom jezgru Crvene zvezde.

Crvena zvezda je saopštila da su lica koja su pravila incidente  na utakmici, koja su ubacivali predmete na parket, navijači drugog kluba i da nemaju veze sa Zvezdom. U saopštenju se ne pominje vitlanje stolicom, psovanje i pljuvanje lica D. M, koje je u njenom upravnom odboru.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu