Društvo

Dijalog pre svega: Maturanti i ministar Ružić

Foto: Tanjug

5. 4. 2023. / 16.23

I mi se pitamo: Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji

U današnjem razgovoru ministra prosveta i predstavnika neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo", dogovorena je nulta tolerancija iznenađenja povodom eventualnog novog koncepta državne mature

"Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji", naveo je Luka Babić iz neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo", koji su danas razgovarali sa ministrom prosvete Brankom Ružićem o predlogu novog koncepta državne mature.

Osim Luke Babića, iz neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo" na sastanku u Ministarstvu bili su i Dorotea Vasić i Stefan Marković. Oni su zastupali 25.000 potpisnika peticije kojom se traži da se odustane od zamišljenog novog koncepta državne mature.

Ministar Ružić je rekao kako veruje da je državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju.

"Državna matura ima cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema“, rekao je Ružić i naglasio da se državna matura neće uvesti nametanjem i da to ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca.

Ono na čemu se insistira je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja. Ministar je istakao da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje.

Luka Babić, Dorotea Vasić i Stefan Markovići su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i saglasili, nakon razgovora, da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu