Svet

Izvršni direktor Tesle tražio je i od svojih radnika da se po završetku epidemije fizički svaki dan pojavljuju na poslu

Foto: Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

30. 10. 2022. / 9.20

Ilon Mask: Uvođenje Saveta za sadržaje i naloge na Tviteru

Novi vlasnik Tvitera i šef Tesle hoće da uvede telo koje će odlučivati o sadržajima i blokadi naloga na ovoj društvenoj mreži, kao u slučaju Donalda Trampa

"Tviter će osnovati savet koji će moderirati sadržaje sa veoma divernzim stavovima“, napisao je Ilon Mask, a gde drugde, nego na Tviteru. I dalje: "Nijedna važna odluka o sadržajima ili ponovnom uspostavljanju naloga neće moći da se donese pre nego što se sastane ovaj savet“.

Mask je naglasio da je nalog Kanjea Vesta bio ponovo uspostavljen pre nego što je on zvanično preuzeo Tviter. Muzičaru je nalog na Tviteru privremeno bio otkazan zbog antisemistkih izjava.

Mask je kupio Tviter posle dugačkog sudskog natezanja za 44 milijarde dolara i odmah otpustio izvršnog direktora kompanije Paraga Agravala i još nekolicinu direktora kojima će na ime "zlatnog padobrana“ morati da isplati otpremninu od 122 miliona dolara.

Kritičari se pribojavaju da bi pod Maskom Tviter mogao drstično da liberalizuje politiku prema spornim sadržajima koji promovišu mržnju, onlajn mobing ili šire lažne informacije, piše nemački "Špigel“.

Mask nije izneo nikakve detalje o budućem telu koje će donositi konačne odluke o sadržajima i nalozima. Fejsbukov koncern Meta već duže vreme ima ekspertsko telo koje odlučuje o ponovnom uspostavljanju naloga ili brisanju sadržaja. Odluke ovog tela su obavezujuće za menadžment.

Ono je, na primer, odlučilo da se vremenski neograničena blokada naloga Donalda Trampa na Fejsbuku ograniči na dve godine. Obrazloženje je glasilo da pravilnik Fejsbuka predviđa samo vremenski ograničenu blokadu naloga.

Menadžment Tvitera, sa druge strane, je naglašavao da ko je jednom prognan sa Tvitera više nikada ne može da se vrati. Mask je najavio da će ukinuti takve doživotne blokade.

Najbogatiji čovek na svetu podržava radikalnu slobodu govora i Tviteru je u prošlosti zamerao da ograničava slobodu mišljenja. Najavio je i da hoće da ukine blokadu naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je sa svoje omiljene društvene mreže prognan posle napada njegovih pristalica na Kongres 6. Januara 2021.

Digitalni gradski trg

"Kolika je cena slobode? Jedan od mogućih odgovora na to pitanje je 44 milijarde dolara, koliko je za Tviter platio najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask. On je ovu mrežu kupio najavljujući da će na njoj omogućiti apsolutnu slobodu govora, pretvoriti je u ‘digitalni gradski trg’ na kome će svako moći da kaže šta god želi, bez straha od kazne ili zabrane. Ta njegova najava dolazi u veoma osetljivom trenutku, kada mediji koje smatramo slobodnim strogo filtriraju informacije vezane za rat u Ukrajini vodeći računa da ne propuste ništa što bi išlo u prilog ruskoj strani. Što Maskov Tviter, navodno, neće raditi", pisalo je "Vreme" u tekstu Okupacija u 280 karaktera.

Postavlja se pitanje da li jedan čovek samostalno sme da donosi odluku o tome šta je sloboda govora, čak i ako se radi o čoveku kojem stavljamo svoj život u ruke verujući autopilotu njegovih automobila.

D.P./Spiegel/CNN/FoNet 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu