Vesti

Predsednički kandidat SSP-a: Zdravko Ponoš

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

24. 1. 2022. / 9.54

Ima li ko jači: Predsednički kandidat SSP-a Zdravko Ponoš

Umesto da je koalicija okupljena oko SSP-a, NS-a i DS-a započela predsedničku kampanju protiv Aleksandra Vučića, u medijima se vodi kampanja za zajedničkog predsedničkog kandidata. Pa da se vidi ko je najjači i ko se pita, ne kandidat, već partija koja ga predlaže

Sporazum potpisan 26. novembra 2021. koji definište koaliciju Stranke slobode i pravde (SSP), Narodne stranke (NS), Demokratske stranke (DS), Pokreta slobodnih građana (PSG), Pokreta za preokret (PZP), Sindikata Sloga i Pokreta slobodne Srbije je tri nedelje pre raspisivanja izbora, zbog kojih je koalicija nastala, doveden u pitanje.

Koalicija utisak jedinstva nije uspela da sačuva ni dva meseca. Do trvenja je došlo kada je SSP za vikend bivšeg potpredsednika NS-a, koji je zbog svađe sa Vukom Jeremićem podneo ostavku na sve stranačke funkcije, Zdravka Ponoša samoinicijativno istakla kao predsedničkog kandidata. To je ličilo na stavljanje partnera pred svršen čin. Bivši načelnik generalštaba i dalje je član NS-a.

Izbor za predsedničkog kandidata se nakon toga preselio u medije. Članice koalicije kao da su počele kampanju jedna protiv druge, a ne protiv Srpske napredne stranke.

"Mi smo sa našim javnim predlogom izašli, između ostalog, zato što sve ovo predugo traje i kako bismo tu priču doveli do kraja. Obećali smo javno narodu Srbije da ćemo do 1. februara izaći sa kandidatom i mi smo našeg kandidata vrlo jasno predstavili kao čoveka kog predlaženo drugim opozicionim stranakama“, rekao je predsednik SSP-a Dragan Đilas.

Narodna stranka je oštro negodovala i saopštila “da je putem medija saznala o kandidaturi Ponoša“. Podsetila je na koalicioni sporazum sa SSP-om, Demokratskom strankom i drugim političkim organizacijama, čiji član 2 predviđa da će potpisnice "konsenzusom izabrati i predložiti predsedničkog kandidata“.

Kako nije postignut dogovor o zajedničkom kandidatu, potpisnice Sporazuma su se složile da naruče dva stručna i nezavisna istraživanja koja bi pomogla da se napravi najbolji izbor, a da im rezultati istraživanja budu predstavljeni u utorak, 25. januara, navodi se u saopštenju. SSP nije hteo da sačeka još dva dana, pre nego što je predstavio Ponoša kao budućeg predsedničkog kandidata.

Pokret za preokret (PZP) odlučio je da podrži kandidaturu generala Zdravka Ponoša za predsednika Srbije, a to je učinio i PSG.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao je da će se ta stranka o predsedničkoj kandidaturi Zdravka Ponoša izjasniti posle razgovora unutar DS-a i, potom, sa "svim partnerima u Savezu".

U "Utisku nedelje“ je jedan od lidera Ne davimo Beograd Radomir Lazović izrzaio žaljenje što opozicione partije nisu reagovale na njihov poziv da se razgovara o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

A.I./FoNet/Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu