Politika

Novi ministar Kosovske vlade: Nenad Rašić

Foto: Media centar Beograd

3. 12. 2022. / 2.49

Imenovanje Nenada Rašića za ministra: Kurti je prekršio Ustav

EU poziva Prištinu da poštuje proceduru propisanu Ustavom. Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova kaže da premijer Kurti nije poštovao Ustav. Srpska lista, čiji je nekada bio član, Rašića naziva Kurtijevim Albancem. Rašić kaže da Kurti ima prava da postavlja ministre kako hoće

Imenovanje Nenada Rašića, lidera Progresivno demokratske stranke na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, osim Srbije, nije podržala ni Evropska unija.

"EU i 27 država članica pozivaju Prištinu da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice i da imenovanja ministara budu u saglasnosti za kosovskim ustavom“, izjavio je portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano i dodao da je imenovanje Nenada Rašića za njih razočaranje, jer ne ispunjava ono što je predviđeno ustavom.

On je ponovio da treba imati evropsko ponašanje kada imate evropske aspiracije, a to podrazumeva uzdržavanje od unilateralnih koraka, od koraka koji donose eskalaciju i tražiti rešenja na evropski način.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani, ocenio je imenovanje Nenada Rašića za ministra – neustavnim.

"Sa ustavnog stanovišta, ovo imenovanje ima izuzetno ozbiljne nedostatke. Jer za imenovanje ministara i zamenika ministara koji nisu poslanici potrebno je formalno odobrenje većine poslanika koji su se izjasnile da predstavljaju tu zajednicu koja je manjina na Kosovu. Ovo se nije dogodilo što je pogrešno“, kazao je on.

Po Ustavu Kosova, za imenovanje ministra koji nije poslanik kosovskog parlamenta, objasnio je Hasani, potrebno je da glasa 50 odsto i jedan poslanik, odnosni najmanje šest poslanika iz redova kosovskih Srba.

Nenad Rašić smatra da je legitimno izabran zato što, rekao je za TV Insajder, kosovski premijer Aljbin Kurti, u skladu sa zakonima Kosova, ima pravo da razrešava i postavlja ministre i njihove zamenike bez saglasnosti parlamenta.

Srpska lista (SL) je najavila žalbu Ustavnom sudu. Rašića nazivaju Kurtijevim Srbinom koji za račun Albanaca kritikuje politiku Beograda.

Kada je Aljbin Kurti prvi put postao premijer, Rašić je u aprilu 2020. imenovan za savetnika premijera i direktora Kancelarije za zajednice, gde se zadržao nekoliko dana jer je morao da podnese ostavku pošto je Specijalno tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu u slučaju privatizacije Kosovske elektrodistributivne mreže iz 2013.

Rašić se 2015. godine, kao poslanik svoje Progresivno demokratske stranke, u Skupštini Kosova, priključio poslaničkom klubu SL U jednom intervjuu rekao je da mu je nuđeno i da bude potpredsednik SL. U tom periodu kritikovao je albanske političare što ne sprovode Briselski sporazum, dok je nekoliko godina pre toga iznosio stav da je taj sporazum loš po Srbe na Kosovu. U vreme saradnje sa SL tvrdio je i da Srbi "prosto nemaju drugu državu, niti viši organ vlasti nego što je Beograd“.

U kampanji za izbore 2019., lista Nenada Rašića bila je prva među srpskim listama koja je snimala političke spotove i na albanskom jeziku, što im nije donelo nijedan mandat, iako su privukli značajnu pažnju. U političkom delovanju, Rašić želi da se kosovski Srbi pozicioniraju drugačije nego što ih trenutno predstavlja Srpska lista.

Rođen je u Dobrotinu nadomak Lipljana 1973. godine. Navodi da je po zanimanju diplomirani ekonomista.

S.Ć./ Politika/Danas/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu