Izbori 2023.

Foto: Vladimir Šporčić

17. 12. 2023. / 9.33

Incident u Ruskom Krsturu: Napadnuta članica izborne komisije

Članica ispred koalicije Srbija protiv nasilja ustanovila je da lica sa lažnim akreditacija na biračkom mestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača

U Ruskom Krsturu, opština Kula, na biračkom mestu 34 je napadnuta članica lokalne izborne komisije (LIK) ispred koalicije Srbija protiv nasilja, saopšteno je iz te liste.

U okviru redovnih aktivnosti članica LIK-a, ustanovila je da lica sa lažnim akreditacija na biračkom mestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača. Nakon što je od njih zatražila da se legitimišu i objasne šta rade, treća osoba je fizički nasrnula udarila članicu LIK-a i otela joj mobilni telefon, navodi se u saopštenju.

Osobe sa lažnim akreditacijama i paralelnom evidencijom predstavile su se kao posmatrači IPSOS-a i dodali da su "obuku prošli u Areni“.

Članovi mobilnog tima liste Srbija protiv nasilja su na terenu i čekaju policiju, dodaje se u saopštenju.

Takozvana paralelna evidencija birača zabranjena je zakonom jer samo birački odbori smeju da imaju spisak glasača na nekom biračkom mestu. U prošlosti je Srpska napredna stranka često bila optuživana da masovno krši ovo pravilo.

Navodno aktivisti stranke vode evidenciju ko je glasao, a ko nije, kako bi onda mogli da telefonom pozivaju ili odu na vrata onima koji još nisu izašli na izbore, a “obećali” su siguran glas SNS.

B.G./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu