Vesti

Nisu svi bili bezbedni: sa jučerašnje šetnje na Europrajdu

Foto: FoNet

18. 9. 2022. / 2.53

Incidenti na kraju Europrajda: Povređeni učesnici iz Nemačke i Albanije

Huligani su napali osam Albanaca i Nemaca pripadnika LGBTQ zajednice sinoć dok su se vraćali sa koncerta na Tašmajdanu. Policajci su zaustavili i maltretirali novinara Davora Lukača dok je gledao kako ispred zgrade u kojoj je predsednikov kabinet, privode deset maloletnika

"Više od pet učesnika današnjeg događaja u okviru Europrajda u Beogradu napali su huligani i druge nasilničke grupe prilikom povratka sa te manifestacije", saopštili su organizatori Europrajda.

“Prema saznanjima Beograd Prajda u pitanju su uglavnom strani državljani, iz Nemačke i Albanije”, navodi se u saopštenju.

Novinar Idro Seferi objavio je na Fejsbuk nalogu da je "osam aktivista LGBT zajednice iz Albanije fizički napadnuto i pretučeno dok su se vraćali sa Europrajda 2022. u Beogradu“. On svedoči da je dvoje aktivista povređeno i da su u Hitnoj pomoći, dok su ostali "u stanju šoka". Napala ih je, kako navodi Seferi,  grupa od 10 nasilnika po završetku šetnje i koncerata.

Albanski portal Gazeta Blic objavio je da je desetine Albanaca učestvovalo u šetnji koja je u subotu popodne održana u okviru Evroprajda u Beogradu. Oni su ranije u izjavama za Dojče vele rekli da se osećaju ugroženo. "Ovo su izazovi sa kojima se suočavamo i u Albaniji“, rekla je Adela Alika iz Albanije.

Policajce "zabole" za zakon

Novinara FoNeta Davora Lukača i redovnog saradnika "Vremena“, zaustavili su i maltretirali u subotu uveče bez ikakvog obrazloženja pripadnici Policijske brigade Beograda, javila je  agencija FoNet.

U trenutku kada je prolazio pored zgrade u kojoj se nalazi kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića, oko 30 pripadnika policijske brigade, pored desetak "marica“ sa upaljenim rotacijama, nasumično je zaustavljalo prolaznike, legitimisalo ih i pretresalo. Priveli su desetak maloletnika.

Dok je stajao desetak metara sa strane, Lukaču je prišao policajac bez službene značke, i naredio mu da ode sa lica mesta. Uprkos tome što se predstavio i pokazao novinarsku legitimaciju, policajac mu je poručio da se "gubi“, da bi mu drugi policajac tražio da skine kabanicu, torbicu i izvadi sve iz džepova.

Kad je sve to uradio, Lukač je tražio da se policijaci legitimišu i kažu razlog za zaustavljanje i pretres, što je u skladu sa članovima 66. i 67. Zakona o policiji, odgovorili su da ih "zabole za zakon“.

Onda im je prišao jedan od kolega i rekao da "puste čoveka“, što su oni i učinili, uz poruku: "Gubi se odavde da te više ne vidimo“.

FoNet je o incidentu obavestio Biro MUP-a za medije i komunikacije, ali nije dobio povratnu informaciju o tome da li će i šta biti preduzeto.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu