Vesti

Zakon nije na njihovoj strani: iz jedne narodne kuhinje

Foto: Tanjug

4. 5. 2022. / 10.53

Inicijativa A11: Zakon o socijalnoj karti je neustavan

Zakon o socijalnoj karti od korisnika traži 135 ličnih podataka. Ni MUP ne koristi toliko podataka o jednoj osobi. Zakon ima nameru da nekome oduzme a ne da dodeli socijalna prava, kažu u A11 koji su podneli inicijativu Ustavnom sudu protiv takvog zakona

Vest da je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 podnela Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o socijalnoj karti, otkrila je da pomenuti Zakon dozvoljava da se od korisnika socijalne zaštite uzme 135 podataka!

Ovolika količina ličnih podataka ne postoji ni u jednoj drugoj životnoj situaciji u Srbiji, ističu u A11 i smatraju da to ukazuje na kršenje osnovnih načela zaštite podataka o ličnosti.

Kažu da ni MUP ne koristi toliko podataka o jednoj osobi.

Po njima, ovo otkriva nameru zakonodavca da nove tehnologije koristi u svrhu strože kontrole siromašnih, a ne radi unapređenja sistema i poboljšanja rada preopterećenih centara za socijalni rad.

Uzimanje nečijih 135 podataka ne podrazumeva povećanje efikasnosti procesa, niti će olakšati ostvarenje socijalnih prava, već nameru da se nekome pravo oduzme, odnosno da se što pre skrati korišćenje nekog prava. Podatke će obrađivati algoritam, veštačka inteligencija, a mi ne znamo kako će se ti podaci obrađivati i za šta će se koristiti. Mislimo da socijalna sigurnost građana, koja je garantovana Ustavom, međunarodnim dokumentima – ovde nije ispoštovana. Smatramo da je ovaj zakon veoma problematičan i da će tek u praksi dovesti do velikih problema i do kršenja prava“, rekla je Milica Marinković iz A11.

Naglašavaju i da odredbe Zakona o socijalnoj karti nedovoljno jasno propisuju na koji način se ova obrada vrši, te ostavljaju prostor za kršenje prava najsiromašnijih građana i građanki Srbije. Posebno zabrinjava to što je čl. 17 Zakona o socijalnoj karti predviđena automatizovana obrada podataka o ličnosti koja je u suprotnosti sa odredbama Konvencije Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka. Upozoravaju da je sistem Socijalne karte uspostavljen kao suprotnost onome što je proklamovani cilj, ali i sa osnovnim ustavnim garancijama i garancijama iz ratifikovanih međunarodnih ugovora. Zato je neophodna je hitna reakcija Ustavnog suda i utvrđivanje neustavnosti Zakona o socijalnoj karti.

S.Ć. /N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu