Vesti

Praznici bez dodatnih restrikcija: Opitmistički pogled na pandemiju

Foto: Michael Clevenger/Courier Journal via AP

28. 12. 2021. / 19.47

Iste mere i za Novu godinu: Država građanima nije ni mama ni tata

Iako su epidemiolozi izričito tražili pooštravanja epidemioloških mera, Krizni štab je u utorak odlučio da preko novogidišnjih praznika sve ostane po starom.  Prevagnulo je mišljenje da „ljudi moraju od nečega da žive“

U Srbiji je proteklih dana došlo do blagog porasta broja novozaraženih. Lekari su zahtevali hitnu sednicu Kriznog štaba. Imunolog Srđa Janković izjavio je ranije da će lekari u Kriznom štabu zahtevati da se ne organizuju dočeci za Novu Godinu, a da će minimalni zahtev biti da se okupljanja dozvole samo vakcinisanima.

Umesto toga, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je ponovila apele građanima da se vakcinišu i zaključila da treba nastaviti sa dosadašnjim merama.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tim povodom ponavljao da ne možete da oduzmete pravo da "40.000 ljudi“ nešto zarade preko praznika, te da Grad poštuje sve mere, što se u praksi doduše ne primićeuje, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da "država građanima nije ni mama ni tata“ i da je na građanima da odluče kako će i da li će da se čuvaju.

Šefica Vlade Ana Brnabić je onima koji sada dovode u pitanje odluku Kriznog štaba da se mere ne pooštre, prebacila da su “licemeri”, jer im nije smetalo masovno okupljanje tokom blokada saobraćajnica u Srbiji.

Neće, međutim, svugde biti tako ležerno, kako to dozvoljava Krizni stab.

Subotica je ranije zbog epidemiološke situacije otkazala doček na Gradskom trgu, a sredstva su preusmerena za pomoć deci i mladima.

U Crnoj Gori su bile uvedene zabrane svih vrsta dočeka Nove godine, uključujuć doček na ulicama i zatvorenim prostorima, ali su naknadno ublažene, te je sada dozvoljeno slaviti u lokalima ali samo sa kovid propusnicom.

U Sarajevu je doček takođe otkazan, dok će se u Zagrebu na gradsku proslavu moći samo sa propusnicama.

S obzirom na retsriktivne mere u regionu, u Beogradu se može očekivati dolazak većeg broja turista koji će želeti da uživaju u srpskoj epidemiloškoj slobodi.

U većini evropskih prestonica su masovni dočeci Nove godine otkazani zbog pandemije, ponegde će i 31. decembra rad lokala biti ograničen do 23 časova. Strahuje se da bi masovna okupljanja dovela do velikog porasta novozaraženih, pre svega zbog veoma zaraznog novog soja Omikrona.

Srbija je u utorak zabeležila 1.676 novih slučajeva i  24 preminula. Preko 40 odsto stanovnika nije vakcinisano.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu