Izbori 2023

Foto: Tanjug

27. 11. 2023. / 12.39

Istekao rok za predaju izbornih lista: Nekim strankama ostalo da uklone nedostatke

Republička izborna komisija je donela odluku da će o slučaju nepravilnosti liste "Dosta! Evropski put" obavestiti nadležno tužilaštvo kako bi se utvrdilo da li je reč o krivičnom delu

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore 17. decembra istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 13 izbornih lista, dok je još sedam na čekanju.

Komisija je naložila da nedostake uklone liste: "Dosta! Evropski put", "Ruska stranka – Slobodan Nikolić", "Čedomir Jovanović – Mora drugačije", "Srbija na Zapadu – Da se struka pita" i "Albanska demokratska alternative – ujedinjena dolina". Proglašenje čeka i lista "Mi – Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" i lista koalicije Ruski manjinski savez čiji je nosilac Pavle Bihali.

Proglašene su liste: "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić – premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka", lista pokreta Dveri i stranke Zavetnici "Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga", "Dr Miloš Jovanović – NADA za Srbiju", lista Saveza vojvođanskih Mađara, kao i lista "Srbija protiv nasilja".

Komisija je proglasila i liste "Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu – SPP – DSHV", "SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin", "Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju", "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi", "Dobro jutro, Srbiji – Saša Radulović (DJB) – Boris Tadić (SDS) – Ana Pejić (Otete bebe)" i listu "Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi". Rok za utvrđivanje zbirne izborne liste je 1. decembar.

Nešto ranije, članica proširenog sastava Gradska izborne komisije (GIK) Sofija Mandić izjavila je za N1 da postoje ozbiljne sumnje u valjanost poptisa podrške manjinskoj izbornoj listi "Dosta! Evropski put" za lokalne izbore u Beogradu, zbog čega će tri osobe danas podneti krivične prijave zbog falsifikovanja njihovih potpisa.

"Mi smo utvrdili da postoji na desetine potpisa koji su sumjivi, potpisani inicijalnima, i smatramo da treba da budu provereni“, objasnila je Mandić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, Republička izborna komisija je donela odluku da će o slučaju nepravilnosti liste "Dosta! Evropski put" obavestiti nadležno tužilaštvo kako bi se utvrdilo da li je reč o krivičnom delu.

Osim toga, članic Sofija Mandić je primetila da je među potpisnicima koji su podržali izbornu listu Ruske stranke jedna njena poznanica koju je pozvala telefonom da je pita da li je to potpisala.

Kako je Mandić prenela, poznanica joj je rekla da nije potpisala podršku izbornoj listi Ruske stranke i da ne zna o čemu se radi.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu