U novom broju

Bitka za Harkov: Pripadnik ukrajinske teritorijalne odbrane

Foto: AP Photo/Andrew Marienko

17. 3. 2022. / 11.30

Istočni front: Zaoštravanje pravog i hibridnog rata

NATO će se potruditi da ojača protivvazdušnu odbranu kod saveznika, u okviru širih aktivnosti povećanja vojnog prisustva, ali samo do granice saveza. Zahtevi zvaničnog Kijeva da se pokrene NATO akcija zabrane leta iznad Ukrajine nisu realni, jer je to poziv na direktan ulazak u rat protiv Rusije

Rat u Ukrajini nastavlja se nesmanjenom žestinom. Borci Narodne milicije iz Donbasa pokazali su se posebno tvrdim; i Čečeni, naravno, sa dodatnim efektom straha koji prati njihovo kretanje, uz mnogo borbenih pokliča i zastava. Iskustvo tih jedinica deluje na terenu kao presudno važno.

Rusko raketiranje Harkova / AP Photo/Pavel Dorogoy

Ukrajinske brigade su istrošene u tronedeljnim borbama i zato su pred prelomnim trenutkom za borbe na istoku – moraće da zadrže položaje i zaustave prodor, ili će se front slomiti i ostvariće se ruski početni plan, u formiranju “kotla” iz koga neće biti izlaza. Ukrajinska glavnina snaga pod pritiskom je delova ruske 8. armije sa severoistoka.

Na Kijev i dalje idu snage pod komandnom 35. i 36. armije i vazdušno-desantne jedinice. Rusi pokušavaju da nastave prodor pokrenut još prvih časova rata, 24. februara, ali zaglavili su se u mestima na prilazima Kijevu gde su ušle u rat koje su morale izbeći – borbe u urbanim uslovima. Udari se razmenjuju i neizvesno je gde se ko nalazi od časa do časa. Generalno, Ukrajinci se povlače, ali tvrdo drže položaje i nastoje da što više istroše ruske ofanzivne potencijale. Rusi ne odustaju od nastojanja da sa istoka odseku Kijev.

 

Pročitajte ceo tekst Aleksandra Radića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (17.  marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu