Vesti

Aplauz pun emocija u Evropskom parlamentu: Ursula fon der Lajen i Volodimr Zelenski

Foto: AP

1. 3. 2022. / 15.34

Istorijski govor Zelenskog: U Ukrajini se brani Evropa

"Dokažite da ste sa nama. Dokažite da nas nećete ostaviti na cedilu. Dokažite da ste zaista Evropljani. Tada će život pobediti smrt i svetlost će pobediti tamu". Ove reči neobrijanog, neispavanog predsednika Ukrajine Volodomira Zelenskog, obučenog u maslinastu majicu preko video-linka u Evropskom parlamentu punom elegantno obučenih poslanika, su dovele rat u srce Evrope. Poslanicu su na kraju govora frenetično aplaudirali, simultani prevodilac se jedva suzdržavao da ne zaplače

S.P
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je danas, može se slobodno reći, istorijski i nikada viđen govor u Evropskom parlamentu. U maslinasto zelenoj majici, umoran, neispavan, čovek koji je verovatno jedna od glavnih meta ruske invazije, uzburkao je strasti u instituciji koja najčešće odiše dosadom. Tom slikom rat je ušao u srce Evrope. "Ukrajina je davno izabrala Evropu, a sada je vreme da Evropa izabere nas“.

U uštogljenom ambijentu Evropskog parlament, on je države članice pozvao da dokažu svoju lojalnost Ukrajini u ratu sa Rusijom.

"Evropska unija će sa nama biti mnogo jača, to je sigurno. Bez vas, Ukrajina će biti usamljena“. Prkosno  je poručio da Ukrajince, koji se bore za zemlju i slobodu, niko neće slomiti.

Objasnio je Evropi da je borba Ukrajinaca borba za prava i za opstanak, ali i borba za ravnopravne članove Evrope, rekao je da se Evropa brani u Ukrajini.

Njegove reči nikog nisu ostavile ravnodušnim. Prevodilac je jedva govorio, trudio se da suzbije plač.

"Dokažite da ste sa nama. Dokažite da nas nećete napustiti. Dokažite da ste zaista Evropljani i tada će život pobediti smrt, i svetlost će pobediti tamu“, nastavio je Zelenski.

Ni uglađene birokrate u Evropskom parlamentu nisu ostale ravnodušne na reči predsednika čija zemlja plaća "preveliku cenu za svoju slobodu". Zelenski je dobio ovacije poslanika Evropskog parlamenta, među kojima je bilo i onih uplakanih koji su se ogrnuli ukrajinskom zastavom.

On se partnerima u EU zahvalio na svemu i poručio da to ipak nije dovoljno. Ostao je kratko uključen dok su mu mu stojećki aplaudirali, penicom na čelu pozdravio skup i nestao iz kadra.

S.P.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu