Baština

Foto: IMS

4. 5. 2023. / 14.23

Istorijski muzej Srbije: Nemanjin pečat je kupljen pre aukcije

Danas je javljeno da je pečat iz 12. veka velikog župana kupljen, i da će se detalji znati kad ova dragocenost stigne u Srbiju. S obzirom da je aukcija zakazana za vikend, zaključuje se da je kupljen ili od prodavca ili od aukcijske kuće

Kupljen je pečat velikog župana Stefana Nemanje, javio je danas  Istorijski muzej Srbije.

Kao što je i ranije javljano, pečat rodonačelnika dinastije Nemanjić otkupljen je od aukcijske kuće "Artemide aste“ iz San Marina, pečat je iz 12. veka, i napravljen je od olova.

Muzej će o detaljima ove akvizicije obavestiti javnost "u narednom periodu, nakon što pečat bude donet u Srbiju“, kao i o " detaljima otkupa“ i značaju ovog  kulturno-istorijskog predmeta.

Nenad Beljinac, službenik za odnose sa javnošću i marketinc u Istorijskom  muzeju, ljubazno objašnjava da do tada neće imati nikakvih informacija. Odlučili su se da za sad samo jave da je kupovina obavljena, kako ih ne bi pretekle društvene mreže i mediji.

Ono što je jedino moguće zaključiti, je da je pečat kupljen direktno od aukcijske kuće ili od njegovog prodavca a na ne aukciji, zato što je ona zakazana za 6. i 7. maj.

Poslednja zvanična informacija o pečatu, krajem prošle nedelje, ticala se cene otkupa: prema sajtu aukcijske kuće "Artemide aste“ početna cena pečata od 1000 evra u tom momentu dostigla je 6000 evra. Kako je i kada ova dragocenost iz Srbije stigla u Italiju, još uvek nije poznato.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu