Vesti

U odnosu na 2011. godinu, u Srbiji je sada gotovo 4.000 više građana države koja više ne postoji

Foto: Tanjug

8. 10. 2022. / 16.09

Istraživanje javnog mnjenja: Preko 80 odsto za očuvanje KiM

Oko 85 odsto građana smatra da je važno očuvanje Kosova i Metohije, 63 odsto da je saradnja sa Evropskom unijom važna za nacionalne interese Srbije, a oko 80 odsto građana smatra da ne treba uvesti sankcije Rusiji

Oko 85 odsto građana smatra da je važno očuvanje Kosova i Metohije, pokazalo je istraživanje projekta National(s) koji podržava Fond za nauku Republike Srbije.

Istraživanje je sprovedeno od 5. do 15. avgusta ove godine metodom lice u lice i to na uzorku od 1.186 ispitanika. Istraživanje je na osnovu javnog poziva sprovela agencija Sprint Insight.

U delu istraživanja koje se ticalo Kosova i Metohije, izdvajaju se ovi rezultati: Tri od četiri ispitanika tvrde da je dijalog Beograda i Prištine od izrazite važnosti. Devetnaest odsto ispitanika je za prihvatanje članstva Kosova u Ujedinjene nacije u zamenu za formiranje Zajednice srpskih opština i specijalan status Srpske pravoslavne crkve, a protiv takve opcije je njih 49 odsto.

Na osnovu odgovora ispitanika o Evropskoj uniji dobijeni su ovi rezultati: većina građana smatra da je članstvo u Evropskoj uniji nacionalni interes; na potencijalnom referendumu o članstvu 39 odsto bi glasalo za. Ispitanici navode da bi članstvom bila najviše ugrožena tri nacionalna interesa – očuvanje Kosova, očuvanje samostalnosti u odlučivanju, očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on živi. Ipak, 63 odsto građana smatra da je saradnja sa EU važna za nacionalne interese Srbije.

Oko 80 odsto građana smatra da ne treba uvesti sankcije Rusiji, 8 misli da treba, a 12 ne zna.

U delu istraživanja koji se bavio odnosom građana prema svrstavanju Srbije na političke polove, 53 odsto kaže da ne pripada nijednoj strani, 13 odsto ispitanika smatra da Srbija pripada Zapadu, 20 istoku, dok, a 14 odsto njih ne može da se odluči.

Vojnu neutralnost Srbije podržava 69 odsto.

Njih 70 odsto smatra da saradnja sa SAD ugrožava samostalnost u odlučivanju Srbije, 68 odsto da saradnja sa Rusijom ugrožava put Srbije ka EU, 58 da saradnja sa Kinom ugrožava taj put, a 32 odsto da saradnja sa SAD ugrožava isti interes Srbije.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu