Kultura

Slavna glumica, večeras je u Beogradu: Izabela Roselini

Foto: Tanjug

21. 5. 2023. / 13.56

Izabela Roselini: Osmeh je univerzalan i spaja ljude i životinje

Lekcija o evoluciji i glumi - opisuju kritičari monodramu „Darvinov osmeh“ slavne glumice koju će večeras odigrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i u kojoj je, kako kaže, ono što najviše voli: gluma i ponašanje životinja

U Beograd je stigla Izabela Roselini, slavna glumica. Večeras će, na poziv Beogradskog festivala igre, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu izvesti monodramu "Darvinov osmeh“.

"Darvinov osmeh“ je njen autorski projekat u režiji Mjuriel Majet-Holtz. Kritičari je opisuju kao lekciju o evoluciji i glumi. Kako je rekla, napisala ju je tokom izolacije zbog korona virusa, kako bi pomirila dve stvari koje najviše voli u svom životu: glumu i ponašanje životinja. "Kroz ovo iskustvo konačno sam spojila svoje srce i glavu, pozorište i nauku.“

Monodrama je rađena prema knjizi Čarlsa Darvina "Izražavanje emocija kod čoveka i životinja”, gde je Roselini otkrila da se kontinuitet ljudskih i životinjskih odnosa može otkrivati upravo i kroz emocije.

Darvin u toj knjizi pokreće razna zanimljiva pitanja koja postavljaju i glumci, rekla je Roselini.

"Darvin govori o osmehu i postojanju univerzalnog osmeha, tako da se svuda na svetu u Japanu, Kini, Americi i Francuskoj, možete osmehnuti, a da to ima univerzalno značenje. Osmeh se ogleda kroz govor tela, izražene emocije, kao deo produkta evolucije, što nam je, po Darvinu, zajedničko sa životinjama, posebno šimpanzama.“

Roselini istražuje koliko je empatija, koja je i osnova glume, neophodna za proučavanje ponašanja životinja. U duhovitom tonu umetnica pokazuje svoje razumevanje misteriozne prirode životinja i njihovih emocija.

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, rekla je ranije, najavljujući gostovanje Izabele Roselini, da je "njena karijera kao glumice i modela poznata, ali se manje zna da je ona završila dva fakulteta i dva mastera, a oba se odnose na životinje. Njen dolazak u Beograd  vezan je za preporuku Mihaila Barišnjikova. Oni su zajedno igrali u filmu ’Bele noći’ i od tada su veliki prijatelji. Izabela ima svoje pozorište u blizini Njujorka, a Barišnjikov na Menhetnu. Često sarađuju, a dele i ljubav prema životinjama“.

Slavna glumica je magistrirala ponašanje i očuvanje životinja na Hanter koledžu u Njujorku i doktorirala na Univerzitetu Kvebek u Montrealu. Njen rad na televiziji vezan je za magistraturu iz oblasti fotografije. Vodi veliku organsku farmu u Brukhejvenu, snima uglavnom u Italiji, a ima i svoje pozorište u Belportu, nedaleko od Njujorka… Na čelu je raznih organizacija koje se brinu o životinjama, ali i predsednik Američkog udruženja pasa, koje pomaže osobama sa posebnim potrebama.

Junakinja je kultnih filmova "Plavi somot“, "Rođaci“, "Divlji u srcu“, "Nevini“, "Bele noći“, "Radost“… Snimila je 40 kratkometražnih i dva dugometražna filma o životinjama, a njena nagrađivana serija kratkih filmova “Green Porno”, “Zavedi me” i “Mammas” nudi komične i naučno pronicljive studije ponašanja životinja.

Roselini će deo prihoda od prodaje karata njene monodrame dati “Udruženju Beta” iz Zaječara koje se bavi lečenjem i zbrinjavanjem napuštenih pasa i mačaka.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu