Komentar

Neslavodobitno preuzimanje funkcije: Aleksandar Šapić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

20. 6. 2022. / 14.56

Izbor Alekeksandra Šapića za gradonačelnika: Kraj lagodne samovolje

U parlamentarnom sistemu Srbije opozicija ponovo ima glas. Igra se promenila, iako su pravila ostala ista. Ako ne dođe do masivnog preletanja, naprednjacima predstoji period nelagode

Uprkos svim primedbama opozicije na poslovnik i proceduru tokom današnjeg izbora gradonačalnika Beograda u Skupštini Grada, kada se budu ispucale sve primedbe, replike i rereplike, Aleksandar Šapić će biti izabran za gradonačelnika Beograda. To se znalo, Srpska napredna stranka i Socjalistička partija Srbije i bez onog jednog preletača iz POKS-a imaju 56 od 110 poslaničkih mandata.

Ali je opozicija u ponedeljak nagovestila nešto, čega već dugo u parlamentarnom sistemu Srbije nije bilo: nelagodu poslanika pod kišobranom Aleksandra Vučića koji su bili primorani da slušaju kritiku na račun svoj i, što je još gore, na račun svog nedodirljivog šefa. Uprkos premoći u medijima, sveukupnim resursima, zloupotrebi državnih institucija i parlamentarnoj većini i u Beogradu i u Narodnoj Skupštini, period lagodnog samovlašća je danas zvanično završen.

Jeste se samo kablovska televizija N1 periodično uključivala uživo u sednicu, naravno da će sve televizije sa nacionalnom frekvencijom u informatvnim programima pustiti izmontirane, kastrirane priloge, ali se odmah videlo da se gradska Skupština pretvorila u političko bojno polje. Sa tesnom većinom vladajući poslanici neće moći jednostavno da nadgluše opoziciju, ako nijedna opoziciona grupacija ne bude preskočila u tabor naprednjaka.

Pride se još dalo nazreti da režimski poslanici ne izgaraju baš od želje da brane Aleksandra Šapića, koga im je za šefa nametnuo Vučić i čega se drži uprkos tome što je na izborima 2018. SNS sam osvojio 64, a 3. aprila  2022. sa sve pojačanjem u prelaznom periodu u vidu SPAS-a i Šapića samo 48 poslaničkih mandata. Na sve muke koje su ga snašla, moraće Vučić svojim autoritetom još i da gura Aleksandra Šapića u Beogradu, da mu saborci ne bi počeli jedni drugima da podmeću nogu.

Ako Vučić bude ponovo formirao republičku vlast sa Ivicom Dačićem, imaće režimske partije doduše ubedljivu većinu za nadgornjavanje sa opozicijom u republičkom Parlamentu, ali je mana što se te sednice prenose uživo. A pošto je u redovima SNS-a kažnjivo ako članovi koji su avanzovali na račun stranke na bilo kakav udar na lik i delo Predsednika zubima ne počnu da kidaju drznika, može se zamisliti na šta će to ličiti.

U situaciji nadolazeće tvrdokorne inflacije, rasta cena koje podgreva socijalno nezadovoljstvo, pritisaka sa itoka i sa zapada, Vučić, kome je pre više od dve godine formalno istekao mandat predsednika SNS-a, je pride još izložen i ucenjivačkom kapitalu Ivice Dačića koji bi mogao da pokuša da naplati sve prethodne godine ponižavanja.

Ne izgleda tako na prvi pogled, ali posle dugo vremena opozicione partije imaju aktivnu igru, ma koliko trenutno međusobno bile posvađane. Vučić će biti primoran da povuče neke radikalne poteze, a on je ziheraš koji beži od rizika. Valjalo bi da opozicioni ideri imaju širu sliku pred očima.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu