Vojska Srbije

Predsednik SNS-a i odlazeći ministar odbrane Miloš Vučević

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

7. 12. 2023. / 7.19

Izbori 2023: Strah Ministarstva odbrane od srpskih vojnika

Nakon što je Vojni sindikat po ko zna koji put upozorio na loš mterijalni položaj i uslove rada profesionalnih vojnika, odlazeći ministar odbrane Miloš Vučević je na njega otvorio baražnu paljbu

U pauzama između celodnevnih gostovanja na režimskim televizijama i partijskih skupova, odlazeći ministar odbrane Miloš Vučević stigne ponekad i da se bavi svojim resorom, ali često na štetu tog sistema, poput slučaja od utorka, kada je Uprava Ministarstva za odnose sa javnošću reagovala na saopštenje Vojnog sindikata Srbije povodom izbora.

Sve je počelo saopštenjem Vojnog sindikata, jedinog reprezentativnog u sistemu odbrane, koji je ukazao da su od 2015. godine svi njihovi pozivi za pristupanje pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora bili ignorisani.

"Zakon jasno kaže da su učesnici kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju, ali svi dosadašnji ministri odbrane nisu mnogo marili za zakon i datu zakletvu kojom su se obavezali na poštovanje Ustava i zakona, dok se vojske i njenih pripadnika sete samo kada im to treba za podizanje političkog rejtinga i ličnu promociju, pri čemu su neke od tih promocija pripadnici vojske platili čak i svojim životima", konstatovao je Sindikat.

Pročitajte još Rado ide Srbin u vojnike, ali brzo iz vojske odlazi

Upozorio je da smo svedoci desetkovanja vojske prouzrokovane nebrigom i katastrofalno lošim kadrovskim rukovođenjem, što je u deceniji iza nas dovelo do nezapamćenog odliva stručnog i obučenog vojnog kadra otišlo je više od 10.000 profesionalaca.

"Ovih dana, kada je predizborna kampanja u punom jeku, političari ne govore o zaposlenima u vojsci i njihovim potrebama i problemima, a koji su u odnosu na kolege u policiji godinama diskriminisani, jer jedini u javnom sektoru nemaju kolektivni ugovor. Zato na predstojećim izborima više od 30.000 zaposlenih u delatnosti odbrane, u skladu sa pravom korišćenja aktivnog biračkog prava, zajedno sa svojim punoletnim članovima porodica, svoj glas treba da daju onima koji čvrsto obećaju i daju garancije da će sa predstavnicima zaposlenih u delatnosti odbrane potpisati kolektivni ugovor i da će se sa njihovim predstavnicima ubuduće redovno sastajati i voditi socijalni dijalog radi unapređenja sveukupnog materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske kako to nalažu Ustav, od Srbije potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni", poručio je Vojni sindikat.

Odgovor Ministarstva odbrane

Na odgovor Ministarstva nije se dugo čekalo, ono je automatski, u nedostatku argumenata, optužilo Sindikat za političko delovanje. Pritom su “prevideli” da su aktivni generali bili u civilnim odelima na mitingu podrške Vučiću u Beogradu.

Ilustrativan primer je rečenica: "Pozivajući profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i članove njihovih porodica da na predstojećim parlamentarnim izborima glasaju za kandidate po volji i ukusu sindikata, ova organizacija uzela je aktivno učešće u izbornoj kampanji". U prevodu – vojnici i njihove porodice trebaju glasati za vlast.

Pročitajte još Kaplarski zazor

Ministarstvo je optužilo Sindikat da manipuliše podacima o prilivu i odlivu kadra u sistemu odbrane i objasnilo da je broj pripadnika koji je u prethodnom periodu ušao u Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije "značajno veći od broja onih koji su po bilo kojoj osnovi iz njega izašli".

Uprava Ministarstva će i inače ući u istoriju po rekordnom broju besmislenih saopštenja koja dnevno "štancuje", u stilu "održana redovna obuka", "obavljeno gađanje", sve u cilju samopromocije. Sledeće što se očekuje je da saopšte da je obavljena redovna smena straže u vojnom objektu, da su vojnici očistili svoje naoružanje ili da je održano redovno jutarnje vežbanje.

Panika i strah

Lepa tvrdnja, ali potom u sredu ujutro sledi odgovor Sindikata koji saopštava da je podatak o odlivu kadrova na koji su se pozvali javnosti nedavno saopštio lično načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović u jednom od gostovanja na javnom servisu. O čemu se tu radi? Možda ministar i Mojsilović nemaju iste podatke, neko nekog laže.

"U potpunosti razumemo paniku i strah aktuelnog menadžmenta Ministarstva odbrane koji je s razlogom zabrinut što će pripadnici vojske 17. decembra, zajedno sa svojim punoletnim članovima porodica, konačno biti u prilici da tajnim glasanjem diskretno sankcionišu one koji su našu vojsku u poslednjoj deceniji ponizili i desetkovali za preko 12.000 profesionalaca”, poručio je Vojni sindikat Srbije.

“One koji su u kasarne dovodili kriminalce da uvežbavaju gađanje, koji su odgovorni za smrt posade pilota Mehića i Dejana Stojkovića, zbog kojih profesionalni pripadnici vojske nemaju topli obrok i regres, naknadu za prevoz u realnom iznosu, koji su ih nezakonito zatvarali u kasarne i odvajali od porodica po nekoliko meseci i za brojne druge probleme sa kojima su se zaposleni u vojsci susretali i borili poslednju deceniju".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu