Izbori 2023

Autor: Skrinšot

17. 12. 2023. / 20.19

Izbori na ivici regularnosti: Pošto glas u konvertibilnim markama

Da li će nadležne institucije delovati u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima? Koliko su ovi izbori, delimično ili u celini, na granici poništenja? I najvažnije, hoće li građani opet morati da brane svoju volju

Autobusi sa fantomskim biračima iz Republike Srpske kruže Srbijom i Beogradom. Nedaleko od biračkih mjesta isplaćuju se kupljeni glasovi i tutnje "bugarski vozovi“. Razbijen je automobil promatrača CRTE praktično na očigled policije, a naprednjačke paravojske preuzimaju njenu funkciju.

One su moćnije i od članova RIK-a – nisu ih pustili u beogradsku Arenu da ustanove da li tu glasaju osobe iz Republike Srpske kako svjedoče građani i novinari. Odnosno – da ih odatle kombijima razvoze po beogradskim općinama kako dokazuju brojni snimci mobilnim telefonima.

A svega dan ranije, MUP Srbije je optužio lidere "Srbije protiv nasilja“ da pripremaju nasilno preuzimanje vlasti; zapravo, policijski funkcioneri samo su ponovili riječi Ane Brnabić, uključujući i one da imaju saznanja i iz "stranih izvora“ da se spremaju neredi. Dakle, jasno je da režim pravi narod blesavim i izvrće njihovu volju; jasno je da upravo on potkopava ustavni poredak; jasno je da je vlast već posegnula za nasiljem.

Period između 2000 i 2012. kada su građani vjerovali u izborne rezultate i saopćenja državnih organa, davno je završen. Svaki izborni ciklus od tada je sve prljaviji i nasilniji. Aktualni dotiče pokretno dno.

Regularnost ovih izbora u ozbiljnom je pitanju. Otkriveno muljanje i krojenje volje naroda, po svoj prilici, samo je vrh ledenog brijega. Ako se ovo zna što je navedeno u tekstu, pitanje je što je tek prošlo ispod radara. I to kako u Beogradu – posebno prigradskim naseljima – a pogotovo u unutrašnjosti gdje kontrola glasanja neusporedivo slabija nego u glavnom gradu Srbije.

Što preostaje? Nema pravih odgovora, već samo pitanja. Prvo je da li će nadležne institucije djelovati u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima? Drugo – koliko su ovi izbori, djelomično ili u cjelini, na granici poništenja? I najvažnije, hoće li građani opet morati braniti svoju volju?

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu