Kosovoska politička kriza

Kosovska Mitrovica: Kontejneri kao alternativna biračka mesta

Foto: Tanjug

23. 4. 2023. / 8.42

Izbori na severu Kosova: Duge cevi i kontejneri kraj puta

Vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova svakako neće biti „praznik demokratije“. Oni koji odluče da danas ipak iskoriste svoje biračko pravo, to će moći u kontejnerima kraj puta, uz duge cevi i prisustvo kosovske policije. Zbog bojkota Srpske liste, dominantne političke opcije na severu, očekuje se veoma nizak odziv birača

"Svakom cirkusu treba i jedan klovn“, poruka je Mitrovčanke koja je perobučen u klovna izvela performans ispred alternativnog biračkog mesta u blizini autobuske stanice kod mesta Dudin krš. Svako neka njen nstup tumači kako hoće, a svakako je mnogo razloga zašto vanredni lokalni izbori na severu Kosova više podsećaju na cirkus, nego na "praznik demokratije“.

Foto: Sanja Sovrlić N1

Iako bi danas trebalo da se biraju gradonačelnici četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, na izborima Srbi praktično ne učestvuju. Srpska lista (SL)  svoj bojkot objavila je još u martu, a na kraju se bojkotu pridružila i opozicija. Od deset kandidata samo nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović dolazi iz srpske zajednice, koja u ranijim izbornim procesima nije imala zapaženije rezultate.

Kako izbore bojkotuju sve relevantne srpske političke snage, danas će glsati tek "šačica“ birača. Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u subotu je još jednom pozvao "srpski narod na severu Kosova i Metohiju da pokaže da ima samo jednu državu – Srbiju“. Pozvao je Srbe da budu dostojanstveni, jedinstveni i odlučni da sačuvaju mir.

Foto: TanjugFoto: Tanjug

Kontejneri kao glasačka mesta

To što Srbi bojkotuju izbore u većinski srpskim opštinama nije najbizarniji deo izbornog procesa. Pošto kosovska Centralna izborna komisija (CIK) nije uspela da dobije odobrenje direktora škola na severu, glasaće se pored puta. U kontejnerima.

Neki od njih postavljeni su i u policijskim stanicama. One koji odluče da danas ispune svoje biračko pravo sačekaće ispred kontejnera duge cevi kosovske policije koja će čuvati alternativna izborna mesta.

Za prištinsku vlast sve je normalno

Za vlasti u Prištini kao da se ništa čudno ne dešava. Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Srbe da izađu na izboru i za sve optužila Beograd, jer je srpski narod "na meti zastrašivanja i pretnji“ iz Beograda. "Želim da vas uverim da sve kosovske institucije čine sve da ovi izbori budu slobodni i pošteni i da je vaša bezbednost zagarantovana“.

Nakon što je  jednom već pomerila izbore u novembru prošle godine, na zahtev međunarodne zajednice, ovog puta je Vlada Aljbina Kurtija bila odlučna u nameri da ih sprovede. Doduše, molbe EU i SAD za odlaganjem ovog puta nije ni bilo. Zapadni zvaničnici još jednom su uoči izbora poručili da očekuju miran izborni dan i pozvali obe strane da se uzdrže od incidenata.

Lažovi i licemeri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana iste te zapadne zvaničnike ne prestaje da naziva lažovima i licemerima. Kaže da im mnogo gore stvari govori na telefonskim sastancima.

Smotra vojske i govor o Kosovu: Miloš Vučević, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Nenad Miloradović i Milan Mojsilović / Foto: Jadranka Ilić/TanjugFoto: Jadranka Ilić/Tanjug

Podsećamo, izbori na severu Kosova održavaju se nakon što se Srpska lista početkom novembra prošle godina napustila sve institucije na Kosovu. Pregovori Beograda i Prištine u proteklom periodu , koji su rezultirali usmenim dogovorom iz Ohrida, nisu rešili pitanje povratka srpskih predstavnika u institucije, a održavanje lokalnih izbora nije bila tema na stolu.

Kao uslov svih uslova za povratak Srba u kosovske institucije i politički život predsednik Srbije navodi osnivanje Zajednice srpskih opština.

Stanje koje će nastupiti nakon današnjih izbora, čiji će rezultat biti da predstavnici Albnaca formalno mogu da zasednu u stolice gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, Aleksandar Vučić je nazvao "poptpunom okupacijom severa Kosova“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu