KiM

23. 4. 2023. / 20.54

Izbori na severu Kosova: Glasalo 3,47 odsto birača

Kao što se to i očekivalo zbog bojkota Srpske liste na današnjim vanrednim lokalnim izborima na severu Kosova glasalo je samo 3,47 odsto birača. Od toga svega 13 Srba. Incidenata nije bilo. U Mitrovici pobedu je već proglasila vladajuća stranka na Kosovu - Samoopredeljenje

S.P
Vanredni lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova su završeni. Pobedu je u najvećoj opštini, Mitrovici, proglasila vladajuća stranka Samoopredeljenje na čijem čelu je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Svoje biračko pravo iskoristilo je svega 3,47 odsto birača. Kako je saopštila Centralna izborna komisija (CIK) od preko 48 hiljada građana koji su upisani u birački spisak, glasalo je svega njih 1567.

Slične podatke saopštio je i na konferenciji za medije u Vladi Srbije i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

On je precizirao da je na današnjim izborima u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom samo 13 Srba iskoristilo svoje biračko pravo. Slab odziv birača posledica je bojkota najveće srpske partije na Kosovu, Srpske liste (SL).

Petković je ocenio da su izbori i poraz međunarodne zajednice koja je "podržala Aljbina Kurtija“, ali i prištinskih vlasti koje su bezuspešno pozivala građane da izađu na izbore i doživeli "potpuni fijasko“.

"Ovi izbori su poslali Kurtija u politički kontejner, gde je želeo da smesti ceo srpski narod“.

Bez obzira na zaoštrenu retoriku koja se mogla videti prethodnih dana i u Beogradu i u Prištini, izborni proces prošao je bez incidenata. Bezbednost izbornog procesa garantovala je kosovska policija, koja je bila prisutna u blizini svih biračkih mesta.

Međutim, kako navode posmatrači ispred nevladine organizacije "Demokratija na delu“, organizacija izbora bila je improvizovana. Od ukupno 19 biračkih mesta u četiri opštine, čak 13 su činili kontejneri pored puta, umesto standardnih biračkih mesta u školama.

Bez obzira na malu izlaznost, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja poručio je da su izbori uspešni i njihov rezultat biće institucije i zvaničnici "koji će služiti građanima“. Dodao je da su oni uspešni sa bezbednosne i pravne tačke gledišta, ali ne i sa političke.

"Za žaljenje je što su srpski građani Kosova bili meta vanrednog pritiska Beograda i kriminalnih struktura".

Na sutrašnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, najveće organizacije na kontinentu koja se bavi pitanjem ljudskih prava, naći će se zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope. U nacrtu dnevnog reda koja se može pronaći na sajtu SE stoji "aplikacija za članstvo“.

Iako se u dnevnom redu ne navodi da se radi o Kosovu, nema dileme da će se razgovarati o prištinskom zahtevu s obzirom da drugih aplikacija za članstvo u SE nije ni bilo. Da će se o kosovskoj aplikaciji razgovarati, u nedelju je potvrdila i savetnica kosovske predsednice Vjose Osmani.

Podsećamo, Kosovo je apliciralo za članstvo u Savetu Evrope u maju prošle godine, a ovo pitanje nekoliko puta sklanjano je sa dnevnog reda Komiteta Ministara.

S.P./ KoSSEv/FoNet 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu