Vesti

Trzavice od prvog dana mandata: Aleksandar Šapić na sednici Gradske skupštine

Foto: Tanjug

22. 6. 2022. / 2.02

Beograd: Sporan kvorum za izbor gradonačelnika

Veći deo opozicionih odbornika u Skupštini grada tvrde da na sednici na kojoj je izabran Aleksandar Šapić za gradonačelnika nije bilo kvoruma. Zbog toga razmišljaju da podnesu žalbu Višem sudu

Većina opozicije smatra da Aleksandar Šapić u ponedeljak nije izabran za gradonačelnika Beograda po zakonu. Tvrde da na sednici Gradske skupštine nije bilo kvoruma i najavljuju da će danas odlučiti da li će zbog toga podneti žalbu Višem sudu. Ukoliko sud uvaži njihovu žalbu, Beograd će ostati bez gradonačelnika.

Skupština grada ima 110 odbornika. Na konstitutivnoj sednici 11. juna, podnelo je ostavke 9 odbornika. Na sednici u ponedeljak, otišlo je njih još 6. To znači da je u klupama Skupštine grada ostalo 95 odbornika.

Ovih 15 koji su otišli, trebalo bi da zamene kolege, sledeće po redu na izbornim listama njihovih koalicija.

Na početku svake sednice, utvrđuje se kvorum. U slučaju Skupštine grada Beograda, kvorum je 56. Opozicija ima 53 odbornika. Izuzev četiri odbornika koalicije NADA, u ponedeljak su svi ostali napustili salu.

Ali, u sali su se nalazili i odbornici koji su nasledili onih 15.

Zakon jasno određuje kako se postaje odbornik: prema Zakonu o lokalnim izborima Gradska izborna komisija novom odborniku izda papir na kome piše da je sledeći na listi i da može da dođe na mesto onog ko je podneo ostavku, kao neku vrstu uverenja, koje treba da odobri Skupština. Prema članu 72, mandat novog odbornika počinje da teče od dana kada mu Skupština potvrdi mandat.

Pošto novim odbornicima u ponedeljak nije verifikovan mandat, veći deo opozicije smatrala da oni ne mogu da budu uračunati u kvorum, i da kvoruma nije bilo.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević doneo je, pak, odluku da novi odbornici bez verifikacije mandata mogu da čine kvorum. Veći deo opozicije smatra da je time prekršen zakon, i da sednicu na kojoj je Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika, treba poništiti.

Ako opozicija odluči da podnese žalbu, podneće je  Skupštini, koja zatim ima rok od dva dana da isti prosledi Višem sudu. Sud zatim ima rok od 30 dana da odluči da li je njihova žalba opravdana ili ne.

U ovoj priči se pominje i volja građana kao argument da je 15 novih odbornika bilo deo kvoruma zato što su ih građani izabrali, zatim pitanje da li su 4 odbornika koalicije NADA omogućili kvorum i izbor Aleksandra Šapića iako nisu glasali za njega, i neobična praksa da se odbornici upisuju pre ulaska na sednicu i da se tako proverava kvorum a ne prebrojavanjem prisutnih u sali pre donošenja neke odluke.

Ništa čudno, reklo bi se. Jer, zašto bi u Gradu sve bilo glatko i kako treba, ako već u Parlamentu nije tako.

S.Ć./NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu