Region

Crna Gora bira predsednika; Podgorica, prvi krug

Foto: Tanjug

1. 4. 2023. / 1.12

Izbori u Crnoj Gori: Tišina pred finale u nedelju

Za jednog od dvojice predsedničkih kandidata, Mila Đukanovića odnosno Jakova Milatovića, u nedelju će moći da glasa 542.154 birača. Očekuje se da će veliki uticaj na rezultat imati dijaspora. Mitropolija SPC u Crnoj Gori podržala je Milatovića. Vučić kaže da se ne meša

U Crnoj Gori od ponoći traje izborna tišina, a u nedelju, u drugom  krugu predsedničkih izbora, glasaće se za aktuelnog predsednika i kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i lidera Pokreta Evropa sad! Jakova Milatovića.

Pravo glasa ima 542.154 birača.

U prvom krugu Đukanović je osvojio 35,37 odsto glasova, tj. 119.673, a Milatović 28,92 odsto, ili 97.858 glasova.

Od tada, Đukanović je osim partija koje su mu tradicionalni partner, dobio podršku Socijaldemokratske partije, a Milatovića podržavaju vladajuće partije – prosrpski i proruski Demokratski front (DF), Demokrate, kao i stranke koje čine Vladu Crne Gore, pokret URA Dritana Abazovića i prosrpska Socijalistička narodna partija.

I Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori stavila se na njegovu stranu, pozvavši vernike da ne glasaju za Đukanovića, koji kako su naveli "unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima".

"Uvjereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima", zaključuju u saopštenju mitropolije SPC u Crnoj Gori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se ne meša u crnogorske izbore.

Đukanović je obećao da će Crna Gora u njegovom mandatu postati članica Evropske unije. Cilj mu je promena dvoipogodišnjeg, kako je rekao "društvenog, ekonomskog i institucionalnog sunovrata", koji će "do kraja godine državu dovesti do bankrota".

Đukanović ocenjuje da je njegov protivkandidat reprezent politike velikosrpskog nacionalizma, što dokazuje činjenicom da je Milatovića podržao Vojislav Šešelj.

"Nećemo valjda pretpostaviti da je vojvoda Šešelj podržao proevropskog i pro NATO kandidata za predsjednika, nego onog za kog vjeruje da Crnu Goru može pridružiti srpskom svetu", rekao je Đukanović.

Milatović se ogradio od Šešeljeve podrške.

I Milatović je obećao da će Crnu Goru odvesti u Evropu.

Optužio je Đukanovića za sveopšte propadanje Crne Gore tokom tridesetogodišnje vladavine. Označio ga je diktatorom i kreatorom politike koja je, kako je rekao, naterala veliki broj građana da napuste Crnu Goru.

"Taj čovjek nas 30 godina vraća u neke svjetove i stalno pravi podjele, prvo je protjerivao iz zemlje Bošnjake, pa je na red došla diskriminacija liberala, pa Albanaca, pa na kraju Srba", kazao je Milatović i poručio da se njegovom pobedom na nedeljnim izborima "šalje signal“ Evropi da su se u Crnoj Gori pojavili "zreli ljudi koji zajedno pobeđuju kriminal i vraćaju nadu građanima“.

Deo državljana Crne Gore koji živi u inostranstvu a ima pravo glasa, najavio je dolazak na izbore, što je izazvalo reakciju podržavalaca Jakova Milatovića zbog uverenja da je dijaspora naklonjena Milu Đukanoviću.

Izbornim zakonom Crne Gore nije predviđena mogućnost da dijaspora glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zbog čega mora da dođe u matičnu zemlju kako bi glasala. Prema procenama Uprave za dijasporu van granica države sa pravom glasa živi  je oko 150.000 Crnogoraca.

S.Ć./RSE/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu