Izbori 2023.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

17. 12. 2023. / 9.56

Izbori u senci nasilja

U prethodna tri dana troje opozicionih aktivista fizički je napadnuto u Vrbasu, Novom Sadu i Beogradu. Po onome što je do sada poznato, nasilje je direktno vezano za njihov politički angažman

Pre tri dana brutalno je pretučen član Stranke slobode i pravde Adorjan Čizmar iz Kucure kod Vrbasa dok je delio letke po sandučićima. Nasilnici su ga oborili na zemlju, žestoko tukli sve dok nije dobio astmatični napad. Zadobio je ozbiljne povrede, a one bi bile kudikamo veće da nije kod sebe imao biber-sprej, kojim je zaustavio napadače.

SSP je zahtevala hitno privođenje batinaša.‌

Organizacija "Oslobodimo Vrbas" takođe je tražila hapšenje nasilnika, i podsetila da napadi na opozicione aktiviste od dolaska Srpske napredne stranke na vlast u Vrbasu nisu novost, ali da nijedan slučaj napada na političke neistomišljenike nije rešen.‌

Podsetili su na jeziv slučaj nasilja i otmice aktiviste Demokratske stranke iz 2013. godine. Ovaj događaj je svojevremeno kritikovao i nekadašnji visoki funkcioner SNS-a, pokojni Vladimir Cvijan.

Napad u petak uveče

U petak uveče u Novom Sadu brutalno je pretučen i aktivista stranke Zajedno Srđan Đurić, koji je poznati antifašistički aktivista. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se ozbiljne povrede zbog kojih je proveo noć u Urgentnom centru.

Đuriću je prišla grupa mladića, nazvala ga "ustašom", oborila ga na zemlju i brutalno tukla nogama. Ovo nije prvi napad na Đurića i novosadske aktiviste stranke Zajedno. Protiv njih se zbog aktivizma vodi i pravosudna kampanja, odnosno vlast protiv njih podnosi brojne prekršajne i krivične prijave.

Zajedno za Novi Sad je saopštio da još ne mogu da tvrde sa sigurnošću ko je "potencijalni nalogodavac" napada, ali zasigurno znaja da ovu stranku, kao i druge opozicione aktere, vlast konstantno proglašavava "antisrpskim, izdajničkim, neprijateljem društva“.‌

Podsetili su i da su Srđanu Đuriću ultradesničarske organizacije u više navrata pretile, a da se ispod prozora stana u kojem živi "redovno crtaju neonacistički i fašistički simboli, na šta policijska uprava do sada nije reagovala".

Napad na Zvezdari

Na kraju, juče je na Zvezdari u Beogradu napadnuta i povređena žena koja je trebalo danas da bude predstavnica stalnog sastava biračkog odbora ispred koalicije "Srbija protiv nasilja". Obelodanio je ovo Zeleno-levi front.

Ova stranka je pozvala nadležne državne organe da sprovedu istragu još jednog politički motivisanog napada i da pred lice pravde privedu počinioce. "Zeleno-levi front najoštrije osuđuje ovaj kukavički čin, a građankama i građanima Srbije ponovo poručuje da se nismo uplašili i da smo još odlučniji da Srbiju oslobodimo od nasilja“, poručuje se u saopštenju.

Pre nekoliko dana su vandalizovane prostorije ove stranke u Beogradu, i tom prilikom pričinjena je velika materijalna šteta.

Danas je u Ruskom Krsturu u opštini Kula na biračkom mestu 34 napadnuta članica lokalne izborne komisije (LIK) ispred koalicije Srbija protiv nasilja, saopšteno je iz te liste. Članica ispred koalicije Srbija protiv nasilja ustanovila je da lica sa lažnim akreditacija na biračkom mestu vode paralelnu evidenciju izašlih birača.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu