Svet

Foto: AP Photo/Emrah Gure

14. 5. 2023. / 23.30

Izbori u Turskoj: Drugi krug sve izvesniji

Prema zvaničnim podacima, aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pao je ispod 50 odsto osvojenih glasova. Međutim, biće neizvesno do samog kraja, a još uvek se broje milioni glasova

S.P
Razlika između kandidata vlasti i opozicije je svega nekoliko posto. Nakon preko 93 odsto obrađenih glasova, drugi krug izgleda gotovo izvesno.

Aktuelni predsednik ima Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,66 odsto glasova, a njegov protiv kandidat Kemal Kiličdaroglu 44,63. Kako sada stvari stoje, sve su veće šanse da će konačni glas građani Turske dati u drugom krugu.

Ovi rezultati još uvek su nezvanični, a konačni rezultati očekuju se tek duboko u noć, ili sutra ujutru. Glasovi se broje još u velikim gradovima poput Istanbula, gde pravo glasa ima oko 15 miliona ljudi.

Pošto su veliki gradovi, poput Ankare i Istanbula, uporište opozicije, stranke oko Kiličdaroglua nadaju se još većem procentu do kraja prebrojavanja. Radi se još uvek o milionima glasova.

Birališta su zatvorena kao što je to karakteristično za izborni sistem Turske u 17 časova, a većih izbornih nepravilnosti nije bilo.

Za razliku od ranijih izbornih ciklusa, opozicione partije naučile su lekciju i dobro se koordinisale kada je u pitanju kontrola biračkih mesta. Opozicioni lideri poručuju građanima da će biti celu noć ukoliko je to potrebno i vodiće računa da glas svakog građanina bude pošteno prebrojan.

Pristalice i jednog i drugog lidera okupljene su ispred partijskih centrala u Ankari. Svi znaju da ih čeka duga noć.

Kako javljaju strani reporteri, ulice Ankare i Istanbula čudno su tihe i mirne. Dok je muzika i slavlje ispred Erdoganove AK stranke na trenutak stala kada je prema zvaničnim podacima njihov lider pao ispod 50 odsto, pristalice Kiličdaroglua za sada slave.

"Večeras ćemo proglasiti 13. predsednika Turske", poručio je gradonačelnik Istanbula i deo šestočlane opozicione grupacije okupljene oko zajedničkog predsedničkog kandidata Kemala Kiličdaroglua.

Ono što je za sada sigurno je da van trke ostaje desno-orijantisani Sinan Ogan, koji je prema dosadašnjim podacima osvojio nešto iznad pet odsto glasova. Prema nekim analitičarima, s ozbirom na veliku izlaznost i činjenicu da je opozicija uspešno mobilisala svoje birače, Oganovi glasovi mogli bi da budu presudni u drugom krugu. Ipak, birači ekstremistički orijentisanog Ogana veruje se da su bliži da svoj glas u drugom krugu daju Erdoganu, nego Kiličdaroglou.

S.P./BBC/CNN/Al Džazira

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu